Alocatia pentru copii: modificata de Comisia de Munca din Camera Deputatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia pentru munca si protectie sociala a fost sesizata cu dezbaterea pe fond in procedura obisnuita a propunerilor legislative pentru modificarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, in sensul stabilirii unui nou cuantum al alocatiei de stat pentru copii.

Astfel:

- prin propunerea legislativa cu nr. Plx 667/2009 se prevede modificarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993, in sensul stabilirii cuantumului alocatiei de stat pentru copii la 85 de lei in loc de 42 de lei cat este in prezent;

- prin propunerea legislativa cu nr. Plx 670/2009 se prevede stabilirea cuantumului alocatiei de stat pentru copii la 200 de lei;

- prin propunerea legislativa cu nr. Plx 192/2010 se propune stabilirea cuantumului alocatiei de stat pentru copii ca procent din salariul mediu brut pe economie, in functie de venitul lunar al familiei.

Prin raportul din 15 noiembrie a.c., Comisia propune Plenului Camerei Deputatilor adoptarea propunerii legislative cu nr. Plx 192/2010 in vederea asigurarii mijloacelor financiare necesare sustinerii copiilor care provin din familiile cu venituri mici si respingerea initiativelor legislative cu nr. Plx 667/2009 si respectiv Plx 670/2009, intrucat acestea nu sunt sustenabile din punct de vedere financiar, iar majorarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii este posibila in conditiile acordarii acesteia in functie de venitul lunar al familiei.

Toate cele trei propuneri legislative au fost respinse de Senat. Pentru cele trei initiative legislative Camera Deputatilor este, insa, Camera decizionala.

Textul actului normativ de baza (Legea nr.61/1993) prevede, la art.3 alin.(1) urmatoarele:  “Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este de 40 lei lunar si se majoreaza anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.”

-  Membrii Comisiei propun Camerei un text modificat, potrivit caruia cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste diferentiat in functie de venitul mediu pe membru de familie, dupa cum urmeaza:

a) pentru copiii care provin din familiile cu un venit mediu pe membru de familie mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare, cuantumul alocatiei de stat pentru copii este egal cu 10% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;

b) pentru copiii care provin din familiile cu un venit mediu pe membru de familie cuprins intre salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare si salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cuantumul alocatiei de stat pentru copii este egal cu 3% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;

c) pentru copiii care provin din familiile cu un venit mediu pe membru de familie mai mare decat salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cuantumul alocatiei de stat pentru copii este egal cu 1% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste si se majoreaza anual sau ori de mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.

- Comisia pentru munca mai adauga si ca prevederile legii se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2011, precizare considerata necesara pentru evitarea retroactivitatii legii.

Ultima republicare, a treia, a Legii a aparut in Monitorul oficial nr.300 din 2009, in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.97/2007 (aprobata, ulterior, cu modificari si completari, prin Legea nr.174/2008)

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 18 Noiembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Alocatia pentru copii: modificata de Comisia de Munca din Camera Deputatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]