Astfel:
- prin propunerea legislativa cu nr. Plx 667/2009 se prevede modificarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993, in sensul stabilirii cuantumului alocatiei de stat pentru copii la 85 de lei in loc de 42 de lei cat este in prezent;
- prin propunerea legislativa cu nr. Plx 670/2009 se prevede stabilirea cuantumului alocatiei de stat pentru copii la 200 de lei;
- prin propunerea legislativa cu nr. Plx 192/2010 se propune stabilirea cuantumului alocatiei de stat pentru copii ca procent din salariul mediu brut pe economie, in functie de venitul lunar al familiei.
Prin raportul din 15 noiembrie a.c., Comisia propune Plenului Camerei Deputatilor adoptarea propunerii legislative cu nr. Plx 192/2010 in vederea asigurarii mijloacelor financiare necesare sustinerii copiilor care provin din familiile cu venituri mici si respingerea initiativelor legislative cu nr. Plx 667/2009 si respectiv Plx 670/2009, intrucat acestea nu sunt sustenabile din punct de vedere financiar, iar majorarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii este posibila in conditiile acordarii acesteia in functie de venitul lunar al familiei.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Toate cele trei propuneri legislative au fost respinse de Senat. Pentru cele trei initiative legislative Camera Deputatilor este, insa, Camera decizionala.
Textul actului normativ de baza (Legea nr.61/1993) prevede, la art.3 alin.(1) urmatoarele: “Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este de 40 lei lunar si se majoreaza anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.”
- Membrii Comisiei propun Camerei un text modificat, potrivit caruia cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste diferentiat in functie de venitul mediu pe membru de familie, dupa cum urmeaza:
a) pentru copiii care provin din familiile cu un venit mediu pe membru de familie mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare, cuantumul alocatiei de stat pentru copii este egal cu 10% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
b) pentru copiii care provin din familiile cu un venit mediu pe membru de familie cuprins intre salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare si salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cuantumul alocatiei de stat pentru copii este egal cu 3% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
c) pentru copiii care provin din familiile cu un venit mediu pe membru de familie mai mare decat salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cuantumul alocatiei de stat pentru copii este egal cu 1% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste si se majoreaza anual sau ori de mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.
- Comisia pentru munca mai adauga si ca prevederile legii se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2011, precizare considerata necesara pentru evitarea retroactivitatii legii.
Ultima republicare, a treia, a Legii a aparut in Monitorul oficial nr.300 din 2009, in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.97/2007 (aprobata, ulterior, cu modificari si completari, prin Legea nr.174/2008)