Senatul a adoptat luni, in unanimitate, cu 129 de voturi "pentru", propunerea de modificare si completare a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii prin care cererea de acordare a acesteia se depune concomitent cu indeplinirea procedurii de declarare a nou-nascutului.
Proiectul initiat de un grup de parlamentari USR prevede ca cererea pentru obtinerea alocatiei sa se poata depune de catre persoanele prevazute de legislatia in vigoare - unul dintre parinti, tutore etc.
Proiectul fusese anuntat inca din luna mai a acestui an, avand ca obiectiv principal transformarea celor doua dosare (pentru alocatie si declararea nasterii) in unul singur.
„Exista in Constitutie si in lege, dreptul oricarui copil de a beneficia de alocatie de stat pentru copii. Pentru asta, parintele/reprezentantul legal depune un alt dosar la o alta institutie, respectiv la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala. Atat obligatia de declarare a nasterii, cat si dreptul la alocatie debuteaza simultan si se raporteaza la acelasi moment: nasterea copilului. Initiativa noastra legislativa unifica cele doua dosare, mai exact, dosarul de declarare a nasterii sa fie completat cu actele necesare obtinerii alocatiei”, declara senatorul Stefan Palarie, la momentul respectiv, potrivit
G4media.ro.
Astfel, proiectul ar urma sa modifice articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii astfel incat stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii sa se faca in baza actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept, depuse concomitent cu documentatia necesara declararii nasterii.
Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<