In cadrul unei societati, o angajata s-a intors din CIC, a lucrat o luna si acum are concediu medical pentru Covid. Pentru calculul zilelor de stagiu si baza de calcul, se iau in calcul veniturile din luna in care a lucrat, iar pentru diferenta se solicita o adeverinta cu ultimele 5 luni de indemnizatie si se adauga la calcul?
Raspunsul specialistului:
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
Aceste perioade sunt perioadele in care asiguratul:
a) beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;
d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ori salariata in ultimele 12 luni s-a aflat in concediu crestere copil. Stagiul de cotizare este constituit din zilele de activitate prestata si 11 luni de stagiu asimilat in care salariata s-a aflat in concediu crestere copil.
Salariata trebuie sa solicite o adeverinta de la Agentia pentru plati si inspectie sociala cu veniturile obtinute din indemnizatia pentru crestere copil.
Astfel, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se costituie din veniturile realizate in luna in care salariata a prestat activitate si veniturile obtinute din indemnizatia pentru crestere copil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<