Intrebare: Va rugam sa ne explicati care este diferenta intre notiunea de vechime in munca si cea de stagiu de cotizare la sistemul public de asigurari sociale de pensii?
Raspuns: Notiunea de ”vechime in munca” o regasim in Codul muncii. Potrivit prevederilor art. 16 alin. (3) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
Astfel, vechimea in munca in sensul legislatiei muncii este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
Asadar, vechimea in munca este o notiune instituita si reglementata de Codul muncii in cadrul raporturilor juridice nascute in baza unui contract individual de munca.
Vechimea in munca in domeniul securitatii sociale a fost inlocuita cu notiunea ”stagiu de cotizare”.
Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte, in conformitate cu dispozitiile art. 8 alin. (1) din Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Anumite perioade necontributive sunt asimilate stagiului de cotizare, in concordanta cu prevederile art. 38 (1) alin. (1) din aceeasi lege, valorificandu-se pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale.
Asadar, stagiul de cotizare in sistemul public este compus din perioadele de activitate salariata in care s-au platit contributiile de asigurari sociale (perioada care din punct de vedere al legislatiei muncii constituie vechime in munca) la care se adauga eventualele perioade asimilate.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Prin urmare, stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca inteleasa in sensul legislatiei muncii sau poate fi mai mare in intelesul legislatiei securitatii sociale, adaungandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare, perioada de somaj etc.
Aceste perioade nu constituie vechime in munca in sensul legislatiei muncii, neputand fi valorificate, spre exemplu, la acordarea sporului de vechime in munca.