Teatrul operatiunilor de recrutare si selectie din perioada care a urmat declansarii crizei nu se indeparteaza foarte mult de imaginea unui camp de lupta unde victime au fost circa 46.000 de persoane care si-au pierdut locul de munca in urma restructurarilor facute de cei mai mari 50 de angajatori. In acelasi timp, in doi ani de criza, au fost facute doar 12.500 de angajari.
Unul dintre angajatorii care a influentat cel mai mult piata muncii in aceasta perioada in ceea ce priveste atat rata somajului, cat si media angajarilor facute incepand cu anul 2008 este Posta Romana care are in prezent circa 35.000 de angajati. Chiar si in acest moment, institutia opereaza restructurari, dupa ce anul trecut a concediat 790 de angajati in urma pierderilor de 28,7 mil. euro la afaceri de 327 de milioane de euro.
Anul trecut, cele mai multe restructurari s-au inregistrat in cadrul companiilor de stat care incearca sa obtina profit in urma acestor proceduri de restructurare. CFR Marfa ocupa astfel locul intai in topul angajatorilor care au facut cele mai mari restructurari, peste 6.600 de angajati fiind concendiati intr-o perioada de doi ani de zile.
Toate aceste companii incearca astfel sa scada cheltuielile cu angajatii si sa obtina profit in conditiile in care rata de productivitate a scazut, insa numarul de angajati s-a mentinut la un nivel mai ridicat decat era necesar.
Si OMV Petrom a disponibilizat in cei doi ani de criza peste 4.600 de angajati, aceasta etapa fiind o continuare a procesului de restructurare demarat in urma privatizarii din 2004. De asemenea, combinatul siderurgic ArcelorMittal din Galati si-a redus personalul cu pana la 2.000 de salariati pe an, iar compania Lisa Draxlmaier a efectuat restructurari semnificative din cauza lipsei de pregatire a oamenilor.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In acelasi timp, cel mai mare angajator privat ramane OMV Petrom care avea in 2005 un numar de 48.408 de salariati si care a concediat in cinci ani circa 13.700 de persoane. Compania Hidroconstructia care avea anul trecut peste 6.500 de salariati a efectuat in doi ani de zile concedieri in cazul a circa 900 de persoane.