Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai, a declarat in cadrul unei conferinte de presa organizata la finalul intalnirii pe care a avut-o cu comisarul european responsabil pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit ca plafonul de 9,4% din PIB care limiteaza cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat.
Conform Agerpres, Marius Budai a mai adaugat ca:
"Am discutat cu domnul comisar un aspect extrem de important aici in sistemul de pensii si i-am explicat domnului comisar de ce sunt atat de imperativ cand solicit flexibilizarea acestui procent de 9,4%. Asa va fi pe viitor, acest procent de 9,4% va fi flexibilizat, din mai multe motive. Am fost amandoi de acord ca sustenabilitatea sistemului public de pensii este foarte importanta, si asa trebuie sa fie, si sustinem acest lucru. Insa sustenabilitatea sistemului de pensii, atat timp cat noi avem intre 4 si 5 milioane de cetateni romani care au fost pregatiti de Romania si care contribuie la PIB-urile altor state din Europa, este un motiv extrem de important sa solicitam flexibilizarea, si vom obtine aceasta flexibilizare de la Comisia Europeana", a precizat ministrul.
Practic, ministrul Muncii a precizat ca incadrarea pensiilor in procentul de 9,4% duce la saracirea populatiei, iar aceste aspecte vor fi aduse la cunostinta si Comisiei Europene:
"...nu ne putem incadra in acel procent si de nu trebuie, pentru ca pana la urma asta este esenta Uniunii Europene, sa luptam impotriva saraciei si vom lupta si eu personal cat voi fi ministru voi lupta si nu voi semna nicio reforma...sunt de acord si sustin, si i-am spus si domnului comisar, orice reforma o sustin care sa vina in binele statului roman si care sa se ralieze la tot ceea ce inseamna prevederile din tratatele Uniunii Europene si noi suntem profund atasati acestui proiect european dar nu o sa semnez niciodata o reforma care sa mentina sau sa duca la saracia cetatenilor romani. Asta i-am transmis domnului comisar si cu asta voi merge in continuare la orice discutie, sustinand si muncind alaturi de domnul comisar si am obtinut sprijinul dumnealui si pentru masurile pentru incurajarea ocuparii care sa faca parte din urmatorul cadru financiar multianual, dar eu nu o sa semnez niciodata o reforma care sa-i tina saraci pe cetatenii romani", a mai specificat ministrul.
Cu alte cuvinte, procentul de 9,4% va fi putea fi, cel mai probabil, negociabil:
"Am prezentat domnului comisar, care va prezenta Comisiei Europene mai departe, exact structura de venituri din sistemul de pensii din Romania, de ce sustin ca acel procent nu este indestulator in primul rand pentru a rezolva inechitatile din sistemul public si pentru ca nu mai permite cresteri ulterioare", a concluzionat Budai.
Ministrul Muncii: cresterea pensiilor si rezolvarea inechitatilor din sistem sunt prioritati, nu vom renunta sub nicio forma
In viziunea ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai, cresterea pensiilor, dar si eliminarea inechitatilor din sistem, care persista de ani de zile, reprezinta prioritati si nu se va renunta la aceste masuri.
Conform declaratiilor facute de Budai, nu va renunta sub nicio forma la cresterea pensiilor, deoarece reprezinta o necesitate.
De asemenea, inca de acum 2 luni, ministrul Muncii a mentionat si ca este necesara renegocierea procentului de 9,4% din PIB prevazut in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), acesta fiind considerat plafonul maxim al cheltuielilor in ceea ce priveste pensiile...mai multe despre
cresterea pensiilor >>> Sursa foto:
monitorulcj.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<