Valabil la 23.08.2011
In unele situatii, modificarile noului Cod al muncii atrag dupa sine si o serie de schimbari in cadrul contractului individual de munca. Cum se va proceda, prin urmare, in cazul unei angajate care se intoarce din concediu pentru ingrijirea copilului in ceea ce priveste decizia de incetare a suspendarii contractului? Poate aceasta decizie sa contina si modificarile din contract conform noului cod al muncii sau trebuie intai emisa decizia de incetare a suspendarii CIM, urmand ca ulterior revenirii la locul de munca sa fie intocmit un act aditional de modificare CIM conform noului cod?
In concret, potrivit art. 17 alin. (1) din Codul muncii, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
In continuare, alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz. La alineatul (3) al art. 17 sunt enumerate elementele cu privire la care salariatul trebuie informat.
La alineatul (5), art. 17 prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Astfel, elementele CIM pot fi modificate numai prin act aditional la contractul individual de munca cu exceptia situatiei in care modificarea este prevazuta expres de lege. In concluzie, decizia de incetare a suspendarii CIM este un act unilateral al angajatorului in timp de modificarea elementelor CIM impune incheierea unui act aditional la contract in baza consimtamantului celor doua parti, angajator si salariat.
Consimtamantul presupune ca fiecare dintre parti trebuie sa isi exprime vointa de a contracta in mod valabil, neechivoc si in deplina cunostinta de cauza. Pentru a fi valabil, consimtamantul nu trebuie sa fie afectat de vreun viciu de consimtamant: eroare, viclenie, violenta.
In consecinta, cu exceptia situatiilor in care modificarea este prevazuta in mod expres de lege, modificarea contractului individual presupune consimtamantul salariatul exprimat in mod valabil, neechivoc si in deplina cunostinta de cauza.