Valabil la 17.08.2011
In ce masura va putea fi desfasurata cercetarea disciplinara atata vreme cat angajatul se afla in concediu de odihna? Va putea aceasta investigatie sa se desfasoare in conditii normale? Este aceasta suspendare posibila in cazul in care salariatul se afla in concediu de odihna? Mai mult, ar trebui ca astfel de prevederi sa fie incluse de la bun inceput in contractul colectiv de munca?
Conform art. 251 alin. (1) din Codul muncii, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in aceste conditii fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Astfel, ratiunea instituirii obligatiei cercetarii disciplinare prealabile este de a asigura salariatului posibilitatea de a formula și sustine toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Legea nu prevede in mod expres interdictia de a-l convoca pe salariat la efectuarea cercetarii disciplinare in perioada in care se afla in concediu de odihna. Insa, consideram ca, daca convocarea este facuta in aceasta perioada in care, salariatul aflat in concediu de odihna, poate fi plecat din localitate, salariatului nu i se da posibilitatea reala si concreta de a se apara, ceea ce inseamna ca scopul cercetarii prealabile nu este indeplinit.
Astfel, daca salariatul aflat in aceasta situatie nu da curs convocarii angajatorul nu este indreptatit sa aplice sanctiunea disciplinara in lipsa cercetarii prealabile intrucat nu se poate retine ca salariatul nu a avut un motiv obiectiv sa nu se prezinte la cercetare.