Studiu de caz: Suspendarea CIM in cazul concediului medical

suspendarea CIMCodul munciicertificatul medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suspendarea contractului individual de munca poate interveni in mai multe situatii, reglementate strict de lege pentru a fi evitate posibilele abuzuri din partea angajatorului, dar si din partea salariatilor. In cazul unui concediu medical pe o perioada de doua luni, va trebui angajatorul sa suspende contractul individual de munca al salariatului respectiv care va aduce la sfarsitul lunii dovada concediului medical?

In acest sens, legea prevede ca suspendarea contractului individual de munca (CIM) poate interveni:
- de drept,
- prin acordul partilor sau
- prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca, contractul individual de munca se suspenda de drept, conform art. 50 din Codul muncii. Suspendarea de drept intervine in virtutea legii, independent de vointa angajatorului sau a salariatului.

Astfel, in cazul incapacitatii temporare de munca, angajatorul nu dispune suspendarea ci poate cel mult sa constate printr-un inscris ca a intervenit o cauza de suspendare a contractului individual de munca (CIM).

Codul muncii nu cuprinde dispozitii de procedura cu privire la suspendarea contractului individual de munca. In unele cazuri este util ca angajatorul sa emita o decizie prin care, dupa caz, sa dispuna suspendarea sau sa constate existenta unei cauze de suspendare.

In consecinta, o astfel de decizie constituie temeiul inscrierilor in registrul de evindenta a salariatilor avand in vedere faptul ca, incepand cu data de 1 august 2011 perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca se inscriu in acest registru. Insa, cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale sunt exceptate de la obligatia inscrierilor in registrul de evidenta a salariatilor.

De aceea, angajatorul nu are de ce sa emita o hotarare prin care sa constate suspendarea contractului individual de munca, incapacitatea temporara de munca fiind dovedita cu certificatul medical eliberat de medic.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suspendarea CIMCodul munciicertificatul medical

Data aparitiei: 03 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Suspendarea CIM in cazul concediului medical Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]