In acest sens, reprezentantii companiei Google au declarat: "Aceste tipuri de intrebari arata daca o persoana este rezistenta la stres, competitiva, face fata schimbarilor dese din cadrul unei companii de IT si are background tehnologic necesar, care sa arata faptul ca poate fi un bun angajat al firmei noastre. Trebuie sa demonstreze rapiditate, gandire analitica si mobilitate".
Aceste intrebari-capcana sunt folosite adeseori in cadrul interviurilor desfasurate de aceasta companie, iar raspunsurile date de candidati sunt hotaratoare in ceea ce priveste sansele acestora de a obtine un loc de munca in cadrul mult-ravnitei companii.
Prima intrebare incearca sa afle de la candidat de ce exista cateva "goluri" in istoria profesionala a acestuia. In perioada in care au fost someri, acestia ar trebui sa prezinte activitatile pe care le-au desfasurat astfel incat sa demonstreze ca aceste perioade au fost productive pentru candidiati si i-au ajutat la dezvoltarea personala.
O a doua intrebare le cere candidatilor sa exemplifice o problema recenta pentru care au observat ca vechile solutii nu functionau. Angajatorul doreste, in acest caz, sa observe cat de flexibili sunt candidatii in general si cum se comporta acestia in situatii de criza pe care trebuie sa le depaseasca.
Compania poate dori sa afle si ce ar putea spune despre candidat persoana care il place cel mai putin pe acesta din urma. Unii angajatori declara ca persoanele care nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare au sanse mici de a mai fi angajate in urma interviului. Angajatorul doreste sa afle, de fapt, in ce masura este candidatul constient de defectele sale. Riscurile cele mai mari asumate de candidat pot face din nou subiectul unei intrebari. Asa cum considera analistii, asumarea unui risc denota nu numai curajul de a incerca ceva nou, ci si eventuala asumare a esecului.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Identificarea abilitatilor unui candidat reprezinta, de asemenea, un test eficient. Se observa astfel in multe situatii ca un candidat este mai potrivit pentru un alt job decat cel pentru care a aplicat. Dificultatile intampinate in cariera sunt si ele un punct important in ceea ce priveste personalitatea angajatorului si tiparul de comportament al acestuia in ceea ce priveste depasirea unei anumite situatii.
In plus, angajatorul ar mai putea dori sa afle ce si-ar dori candidatii sa schimbe la ultimul loc de munca pentru a observa daca potentialul angajat reprezinta o persoana care nu isi ascunde problemele atunci cand acestea apar. In rest, angajatorul poate sa ii mai ceara candidatului sa isi imagineze ca trebuie sa ii explice unui copil cum functioneaza o baza de date. Nu in ultimul rand, se poate recurge si la intrebarile "Ce poti sa-mi spui despre tine?" si "De ce ar trebui sa te angajam pe tine pe acest post?". In momentul in care candidatul stie ce asteapta de la el un angajator si isi cunoaste foarte bine abilitatile de munca si caracteristicile care tin de personalitate, succesul interviului este aproape garantat.