SSM: cum se realizeaza instruirea angajatului cu program part-time?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Mai 2016
27 Mai 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
instruire general-introductivassmangajat part-time
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legislatia prevede obligativitatea realizarii instruirii introductiv-generale si a instruirii la locul de munca in cazul:

- lucratorilor angajati
- lucratorilor detasati la o intreprindere la alta sau de la o unitate la alta
- lucratorilor delegati de la o intreprindere la alta sau de la o unitate la alta
- lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar
- lucratorilor care isi schimba postul in cadrul firmei sau in cadrul unitatii

Durata instruirii introductiv-generale depinde de specificul activitatii si de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii, in general.
Durata instruirii la locul de munca depinde de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau fiecarei functii exercitate.

Specialistii Portalssm.ro atrag atentia asupra faptului ca riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile de prevenire si protectie intr-o intreprindere sunt aceleasi indiferent de durata programului de lucru.

Atat durata instruirii introductiv-generale, cat si durata instruirii la locul de munca nu pot fi mai mici de 8 ore si se stabilesc, prin instructiuni proprii, de catre angajator.

Conform art. 20 alin. (2) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, instruirea lucratorilor se face in timpul programului de lucru.

Prin urmare, atat durata instruirii introductiv-generale, cat si durata instruirii la locul de munca se stabilesc prin instructiuni proprii si nu pot fi mai mici de 8 ore. Ambele instruiri trebuie sa se desfasoare in timpul programului de lucru.

Angajatul cu program part-time trebuie sa participe atat la instruirea introductiv-generala, cat si la instruirea la locul de munca, in timpul programului sau normal.
Angajatorul este cel care stabileste modul in care vor fi realizate instruirile si durata acestora, cu respectarea prevederii privind programul de lucru si a duratei minime stabilite prin lege.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]