Ce a scos la iveala un studiu asupra calitatii ocuparii si angajarii cu salarii mici

angajareforta de muncasalarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un studiu realizat luna aceasta de Blocul National Sindical ofera o perspectiva informata si relavanta asupra pietei muncii si a calitatii locurilor de munca. Studiul denumit "Calitatea ocuparii si angajarea cu salarii mici" demonstreaza o perceptie favorabila a romanilor in ceea ce priveste locul de munca pe care il ocupa acestia. Exista insa si aspecte mai putin pozitive, cel putin in ceea ce priveste raporturile de munca dintre femei si barbati atunci cand vine vorba de salarizare.

Astfel, studiul arata ca sanatatea in munca nu reprezinta neaparat un aspect care sa ii intereseze cel mai mult pe angajati. Chiar daca aproximativ jumatate dintre acestia sunt expusi la factori care le-ar putea afecta sanatatea, romanii par sa nu fie afectati de aceasta posibilitate. In acelasi timp, circa o treime dintre totalul celor supusi studiului considera ca sanatatea sau siguranta le este afectata de munca prestata, iar 60% cred ca munca efectuata nu reprezinta un pericol pentru sanatatea lor. Din acest punct de vedere, valorile sunt similare cu cele europene.

In continuare, in ceea ce priveste discriminarea la locul de munca, 95% dintre angajati considera ca nu sunt discriminati la locul de munca. Statisticile dovedesc insa ca, in realitate, discriminarea in ceea ce priveste salarizarea se face in cea mai mare proportie tinand cont de variabila gen astfel incat veniturile barbatilor sunt cu 26,59% mai mari decat cele ale femeilor, in ciuda faptului ca, in medie, femeile au mai multi ani de educatie decat barbatii.

Angajarea pe salarii mici reprezinta un alt factor important. Studiul arata ca veniturile salariale mici sunt acordate mai mult femeilor decat barbatilor, dat fiind faptul ca domeniile in care salariile sunt cele mai mici se regasesc in industria textila si cea a comertului. Cele mai mici salarii sunt in mediul privat unde 78% dintre angajatii cu salarii in primele doua decile ale veniturilor salariale lucreaza in firme private prin comparatie cu un procent de doar 12,2% la stat, celelalte procente fiind reprezentate de cei care lucreaza la societati cu capital mixt, cooperatist etc.

In ceea ce priveste raportul dintre venituri si acordarea de salarii, angajatii cu cele mai mici salarii sunt cei care au absolvit scoli profesionale, complementare sau de ucenici (34,7%), urmati de absolventii de liceu (34,1%), pe ultimul loc fiind cei care au terminat doar invatamantul gimnazial, procentul ocupat de acestia fiind de 17,3%.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajareforta de muncasalarii

Data aparitiei: 25 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce a scos la iveala un studiu asupra calitatii ocuparii si angajarii cu salarii mici Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]