Plata concediului de odihna cuvenit si neefectuat la incetarea CIM. Mod de calcul

concediu de odihna mod de calculconcediu de odihna neefectuatconcediu ingrijire pacient afectiuni oncologice
Plata concediului de odihna cuvenit si neefectuat la incetarea CIM. Mod de calcul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am rugamintea sa ma ajutati cu opinia dvs legata de zile de concediu neefectuate si indemnizatia ce trebuie platita pentru aceste zile. Care este temeiul legat in baza caruia se calculeaza indemnizatia pentru zilele de concediu de odihna neefectuate si care se plateste angajatilor la momentul rezilierii contractului de munca? Cum se caculeaza aceasta indemnizatie, la valoarea ultimului salariu sau ca medie a ultimelor 3 luni? La plecarea din companie, daca un angajat nu a efectuat toate zilele de concediu de odihna cuvenite din anii anteriori, in intervalul celor 18 luni prevazute de CM, se vor plati aceste zile integral, indiferent de numarul lor?
 
Raspunsul specialistului: 
 
1. Exista un singur mod de calcul al indemnizatiei pentru concediu de odihna indiferent de faptul ca salariatul efectueaza concediul de odihna sau acesta este compensat in bani la incetarea contractului.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
 
A intrat in vigoare, concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice!
 
Cine beneficiaza de acest tip de concediu
Procedura pe care trebuie s-o urmati
Calculul indemnizatiei, detalii AICI >>>
 
 
Conform art. 150 alin. (1) din Codul muncii, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
 
Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
 
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Astfel, se totalizeaza numarul de zile lucratoare din ultimele 3 luni anterioare lunii in care se acorda sau compenseaza concediul de odihna.
 
Se stabileste apoi media zilnica: Venitul total pe cele 3 luni cuprinzand salariaul de baza si alte sume cu caracter permanent
Media zilnica x x zile= ....... lei.
 
Se compara indemnizatia CO rezultata cu salariu de baza + sporurile cu caracter permanent cuvenite. Se acorda indemnizatia mai favorabila.
 
Cele 17 tipuri de concedii valabile in Romania:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
8. Concediul pentru cresterea copilului, detalii aici >>>
 
 
2. Conform art. 146 din Codul muncii:
 
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
 
Dreptul la concediu de odihna nu se pierde prin neefectuare, chiar daca nu a fost efectuat intr-un termen de maximum 18 luni incepand cu in anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
 
Conform art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestr drepturi este lovita de nulitate.
 
Conform art. 146 alin. (3) din Codul muncii, in cazul incetarii contractului individual de munca concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani.
 
In situatia in care salariatul a prestat activitatea, dar nu a efectuat concediul de odihna la care avea dreptul, apreciem ca angajatorul a ramas obligat cu acordarea concediului de odihna pentru fiecare an in care salariatul a prestatat activitatea, atata vreme cat dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 alin. (2) din Codul muncii si nici nu poate fi compensat in bani (cu exceptia situatiei in care inceteaza CIM – art. 146 alin. (3) din Codul muncii).
 
Totodata, incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul. Dreptul salariatului de a pretinde despagubiri pentru nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor art. 146 alin. (3) din Codul muncii, republicat, nu se pierde si nu se prescrie.
 
Astfel, apreciem ca angajatorul este obligat de a acorda salariatului concediul de odihna pentru fiecare an lucrat, putand compensa concediul de odihna neefectuat de salariat la incetarea CIM in temeiul art. 146 alin. (3) din Codul muncii, republicat.
 
In speta, salariatul nu a efectuat concediu in ultimii 3 ani si are dreptul la un numar de 25 de zile de CO pentru anul 2020, 25 zile CO pentru anul 2021 si daca va inceta contractul la data de 30.08.2022, salariatului i se cuvin 17 zile de CO pentru anul 2022.
In total, la incetarea contractului angajatorul este obligat sa compenseze in bani salariatului un numar de 67 de zile de concediu de odihna neefectuat.
 
Un raspuns valabil la data de 20.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihna mod de calculconcediu de odihna neefectuatconcediu ingrijire pacient afectiuni oncologice

Data aparitiei: 23 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Plata concediului de odihna cuvenit si neefectuat la incetarea CIM. Mod de calcul Nota: 3.59 din 5 - 22 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]