Medierea in Romania - cadrul legislativ actual

07 Iulie 2011
07 Iulie 2011
medieremediereamediator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ultimii ani asistam la o crestere impresionanta a numarului proceselor aflate pe rolul instantelor din Romania. In acelasi timp, numarul insuficient al magistratilor, calitatea pregatirii, dotarile insuficiente si resursele financiare din ce in ce mai putine duc la disfunctionalitati in ceea ce priveste calitatea si promptitudinea actului de justitie din tara noastra.

Medierea, precum si celelate metode alternative de solutionare a disputelor - arbitrajul, concilierea, par sa fie raspunsul asteptat de noi toti pentru modernizarea si eficientizare sistemului de justitie.

Cu toate ca in alte state ale lumii medierea si-a aratat eficienta inca din anii '85-'90, in Romania legiuitorul a reglementat institutia medierii, respectiv profesia de mediator odata cu adoptarea in anul 2006 a Legii nr.192/2006. Din acel moment, medierea a inceput sa aiba un rol din ce in ce mai important in societatea romaneasca.

Legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator defineste si reglementeaza modul in care se desfasoara procedura propriu-zisa a medierii, precum si modul in care se organizeaza si isi exercita activitatea mediatorii.

Necesitatea traspunerii Directivei nr. 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala a facut ca Legea nr.192/2006 sa fie modificata si completata prin Legea nr.370/2009.
Incepand cu 1 octombrie 2011 vor intra in vigoare noile coduri, Codul de Procedura Civila si Codul de Procedura Penala, care, la randul lor, contin prevederi cu privire la mediere si rolul acesteia.

Noul Cod de Procedura Civila - Legea nr.134/2010 - contine la articolul 20 prevederea potrivit careia "Judecatorul va recomanda partilor soluionarea amiabila a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale". Tot aici regasim recunoasterea puterii pe care o are acordul de mediere la articolul 428: "Dispozitiile prezentei sectiuni se aplica in mod corespunzator si in cazul in care tranzactia partilor este urmare a procedurii medierii".

Noul Cod de Procedura Penala - Legea nr.135/2010 - prevede la articolul 22 posibilitatea partilor ca "in cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia o tranzactie sau un acord de mediere potrivit legii".

Acestea reprezinta acte normative extrem de importante si semnificative pentru readucerea in atentia opiniei publice a medierii si a profesiei de mediator in Romania.

Mediator autorizat Raluca Contanu
Societate civila profesionala de mediatori Grecu si Contanu
http://www.mediator-conflict.ro
Telefon: +4 0722 760 618
E-mail: raluca.contanu@mediator-conflict.ro
Fax: +4 031 816 7363

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]