Coronavirus si reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile. Inregistrare REVISAL

coronavirus revisalreducere program muncatimpul de muncareducerea programului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dat fiind contextual actual de raspandire a cazurilor de Coronavirus, conducerea unei societati a hotarat reducerea programului de lucru de la 5 zile pe saptamana la 4 zile, conform art. 52 (3) din Codul muncii. In acest sens, s-a emis o Decizie si salariatii au luat la cunostina prin semnatura. 
 
Se va inregistra in ReviSal aceasta modificare? Se face mentiune ca societatea are 250 de salariati si ziua libera va fi stabilita de catre fiecare sef de departament dupa consultarea salariatului si in functie de nevoile fiecarui post. Situatia se aplica momentan in saptamanile 11, 12 si 13 in luna martie.
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii, in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive econopmice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cuazat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
 
Astfel, alin. (3) al art. 52, introdus prin Legea 40/2011 reglementeaza o alternativa a suspendarii contractului individual de munca.
Angajatorul are posibilitatea, dar numai in cazul reducerii temporare a activitatii, precum si pentru perioade ce depasesc 30 de zile lucratoare, sa reduca programul saptamanal de lucru cu o zi, pana la remedierea situatiei care a determinat reducerea, cu diminuarea corespunzatoare a salariului. Este necesara insa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
 
Privind momentul in care poate interveni reducerea programului de lucru, in conditiile unei reglementari insuficient de clare, in doctrina, au fost formulate opinii diferite. Intr-o prima opinie, se sustine ca reducerea programului de lucru va interveni din momentul reducerii temporare a activitatii, existand motive suficiente ca perioada respectiva va depasi 30 de zile lucratoare. Conform unei alte opinii, nu este de conceput o reducere a programului de lucru, cu diminuarea corespunzatoare a salariului, inainte de a se fi produs o reducere temporara, dar efectiva a activitatii, avand o anumita durata, relativ semnificativa (de cel putin 30 de zile lucratoare).
 
Asadar, textul art. 52 alin. (3) are in vedere exclusiv reducerea activitatii (nu si intreruperea acesteia), stabilindu-se clar motivele ce determina aceste reduceri (economice, tehnologice, structurale sau similare), motive ce isi produc efectele pe o perioada de cel putin 30 de zile. In aceste ipoteze posibilitatea angajatorului de reduce programul de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana, trebuie aplicata intocmai, legea nepermitand un mod alternativ sau similar de reducere a programului de lucru (spre exemplu, reducerea programului normal de 5 zile pe saptamana, la 7 ore pe zi, sau cumularea zilelor suspendate intr-o singura saptamana).
 
In practica angajatorul procedeaza la consultarea sindicatului reprezentativ sau a reprezentantilor salariatilor cu privire la intentia sa de a reduce programul de lucru (inainteaza acestora o informare scrisa, solicitandu-le punctul de vedere sau ii convoaca la o sedinta in acest scop); in absenta sindicatului reprezentativ si a reprezentantilor salariatilor angajatorul poate realiza o informare scrisa adresata tuturor salariatilor, solicitandu-le acestora sa isi exprime punctul de vedere.

Dupa primirea opiniei partenerului de discutie, aceasta opinie fiind doar consultativa, angajatorul va raspunde acestuia si apoi poate proceda la aplicarea masurii. Nimic nu impiedica partile acestei consultari ca, in masura in care ajung la un punct de vedere comun, sa incheie un acord referitor la modalitatea de aplicare a masurii reducerii programului de lucru. Dar reducerea programului de lucru se face intocmai cum este definit de art. 52 alin. (3) din Codu muncii, prin reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, si nu cumulat intr-o saptamana. Pentru un astfel de cumul al suspendarii angajatorul are posibilitatea intreruperii temporare a activitatii conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, cu plata unei indemnizatii, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Reducerea programulului de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana se transmite in Revisal, temeiul legal este art. 52 alin. (3) din Codul muncii.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
coronavirus revisalreducere program muncatimpul de muncareducerea programului

Data aparitiei: 13 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Coronavirus si reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile. Inregistrare REVISAL Nota: 3.53 din 5 - 18 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]