Dat fiind contextual actual de raspandire a cazurilor de Coronavirus, conducerea unei societati a hotarat reducerea programului de lucru de la 5 zile pe saptamana la 4 zile, conform art. 52 (3) din Codul muncii. In acest sens, s-a emis o Decizie si salariatii au luat la cunostina prin semnatura.
Se va inregistra in ReviSal aceasta modificare? Se face mentiune ca societatea are 250 de salariati si ziua libera va fi stabilita de catre fiecare sef de departament dupa consultarea salariatului si in functie de nevoile fiecarui post. Situatia se aplica momentan in saptamanile 11, 12 si 13 in luna martie.
Raspunsul specialistului:
Conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii, in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive econopmice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cuazat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Astfel, alin. (3) al art. 52, introdus prin Legea 40/2011 reglementeaza o alternativa a suspendarii contractului individual de munca.
Angajatorul are posibilitatea, dar numai in cazul reducerii temporare a activitatii, precum si pentru perioade ce depasesc 30 de zile lucratoare, sa reduca programul saptamanal de lucru cu o zi, pana la remedierea situatiei care a determinat reducerea, cu diminuarea corespunzatoare a salariului. Este necesara insa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
Privind momentul in care poate interveni reducerea programului de lucru, in conditiile unei reglementari insuficient de clare, in doctrina, au fost formulate opinii diferite. Intr-o prima opinie, se sustine ca reducerea programului de lucru va interveni din momentul reducerii temporare a activitatii, existand motive suficiente ca perioada respectiva va depasi 30 de zile lucratoare. Conform unei alte opinii, nu este de conceput o reducere a programului de lucru, cu diminuarea corespunzatoare a salariului, inainte de a se fi produs o reducere temporara, dar efectiva a activitatii, avand o anumita durata, relativ semnificativa (de cel putin 30 de zile lucratoare).
Asadar, textul art. 52 alin. (3) are in vedere exclusiv reducerea activitatii (nu si intreruperea acesteia), stabilindu-se clar motivele ce determina aceste reduceri (economice, tehnologice, structurale sau similare), motive ce isi produc efectele pe o perioada de cel putin 30 de zile. In aceste ipoteze posibilitatea angajatorului de reduce programul de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana, trebuie aplicata intocmai, legea nepermitand un mod alternativ sau similar de reducere a programului de lucru (spre exemplu, reducerea programului normal de 5 zile pe saptamana, la 7 ore pe zi, sau cumularea zilelor suspendate intr-o singura saptamana).
In practica angajatorul procedeaza la consultarea sindicatului reprezentativ sau a reprezentantilor salariatilor cu privire la intentia sa de a reduce programul de lucru (inainteaza acestora o informare scrisa, solicitandu-le punctul de vedere sau ii convoaca la o sedinta in acest scop); in absenta sindicatului reprezentativ si a reprezentantilor salariatilor angajatorul poate realiza o informare scrisa adresata tuturor salariatilor, solicitandu-le acestora sa isi exprime punctul de vedere.
Dupa primirea opiniei partenerului de discutie, aceasta opinie fiind doar consultativa, angajatorul va raspunde acestuia si apoi poate proceda la aplicarea masurii. Nimic nu impiedica partile acestei consultari ca, in masura in care ajung la un punct de vedere comun, sa incheie un acord referitor la modalitatea de aplicare a masurii reducerii programului de lucru. Dar reducerea programului de lucru se face intocmai cum este definit de art. 52 alin. (3) din Codu muncii, prin reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, si nu cumulat intr-o saptamana. Pentru un astfel de cumul al suspendarii angajatorul are posibilitatea intreruperii temporare a activitatii conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, cu plata unei indemnizatii, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Reducerea programulului de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana se transmite in Revisal, temeiul legal este art. 52 alin. (3) din Codul muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<