Cotatia barilului de petrol se afla pe un trend descendent pronuntat, coborand la putin peste 100 de dolari, cu aproape 20 de procente sub cea de luna trecuta, prin urmare este de asteptat sa urmeze si o reducere a pretului carburantilor de 8-9%, arata o analiza a X-Trade Brokers, o firma de consultanta poloneza. Carburantii nu vor scadea in acelasi procent deoarece benzinarii vor invoca volatilitatea leului si tendinta sa de apreciere fata de dolarul american. „Nu ne putem concentra sperantele pe o ieftinire de 18% dar, tinand cont de ponderea titeiului in pretul produsului final, si de impactul cursului de schimb, o corectie a preturilor de 8-9% ar aparea justificata. Dinamica ar trebui sa ajute la scaderea inflatiei - deocamdata cea mai mare din UE - in trimestrele urmatoareâ€, spune Victor Safta, directorul sucursalei din Romania.
Pretul la barilul de titei a scazut pentru ca Agentia Internationala pentru Energie a injectat in piete 60 de milioane de barili obtinuti din rezervele mai multor tari membre. Practic, in urmatoarea luna pietele urmeaza sa fie alimentate, suplimentar, cu 2 milioane de barili, zilnic, mai mult decat suficient pentru a acoperi sistarea exporturilor de titei ale Libiei, cifrate la 1,5 milioane de barili pe zi inainte de razboi.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Pretul titeiului influenteaza pretul la carburanti cu o intarziere de cateva saptamani. Din motivele expuse este de presupus ca marile companii petroliere autohtone sa nu ieftineasca cu 20 de procente, insa o scadere de 10 procente a benzinei si a motorinei este foarte probabila.