Va informam ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in primul semestru din 2024 comparativ cu perioada similara a anului trecut atat ca serie bruta, cu 8,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 7%.
Aceste informatii au fost oferite intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (
INS).
Concret, cresterea ca serie bruta s-a datorat avansului vanzarilor de produse nealimentare (+13%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,5%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,9%).
Ca serie ajustata, cresterea de 7% s-a datorat majorarii vanzarilor de produse nealimentare (+11,8%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+4,8%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,2%).
In iunie 2024 comparativ cu luna anterioara, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut, pe ansamblu, cu 0,9%, datorita avansului inregistrat la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,7%) si la vanzarile de produse nealimentare (+0,3%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 0,8%.
Ca serie ajustata, s-a majorat, pe ansamblu, cu 1,9%, datorita cresterii inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+4,4%), vanzarile de produse nealimentare (+1,9%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,1%).
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iunie 2024, comparativ cu luna iunie 2023, a inregistrat o apreciere, pe ansamblu, de 9,4%, datorita cresterii consemnate la vanzarile de produse nealimentare (+11,9%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,7%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,2%).
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 10%, datorita cresterii inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+13,3%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+10,2%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,7%), concluzioneaza INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<