Potrivit datelor oficiale, in luna noiembrie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5944 lei, cu 171 lei (+3,0%) mai mare decat in luna octombrie 2021.
In acest context, castigul salarial mediu nominal net a fost 3645 lei, in crestere fata de luna precedenta, cu 101 lei (+2,8%), precizeaza Institutul National de Statistica (
INS).
Este demn de precizat ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9055 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1875 lei).
Salariu mediu net - Noiembrie 2021 comparativ cu Noiembrie 2020
Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,9%.
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
- Indicele castigului salarial real a fost 99,2% pentru luna noiembrie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent.
- Indicele castigului salarial real a fost 102,8% pentru luna noiembrie 2021 fata de luna precedenta.
...mai multe detalii pe
INS >>>
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 227,1%, cu 6,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2021.
Castig salarial net - Noiembrie 2021 comparativ cu Octombrie 2021
In luna noiembrie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), potrivit INS.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 29,3% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
• intre 10,5% si 19,5% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, extractia minereurilor metalifere;
• intre 5,0% si 9,5% in fabricarea produselor din tutun, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor textile, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
• intre 3,0% si 5,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de posta si de curier, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistr?ri audio si activitati de editare muzical (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea de mobila, cercetaredezvoltare, alte activitati de servicii, transporturi pe apa, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna octombrie 2021 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii economice, de somajul tehnic sau de remunerarea partiala a salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 7,9% in industria metalurgica;
• intre 1,5% si 2,5% in transporturi aeriene, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, telecomunicatii, hoteluri si restaurante.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta, in invatamant (+0,8%), respectiv in administratia publica (+0,6%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a avut acelasi nivel cu cel din luna precedenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<