Criza fortei de munca din sectorul blue collar se adanceste din nou, iar angajatorii romani doresc suplimentarea contingentului de lucratori straini admisi sa lucreze pe teritoriul Romaniei, in 2023.
Multe dintre firmele romanesti au inceput sa depinda de acesti lucratori, in contextul in care forta de munca din Romania este in scadere, majoritatea preferand sa plece in alte tari pentru a munci, pentru a castiga mai multi bani.
Lucratori straini admisi, in 2023
In 2023, a fost aprobat un contingent de 100.000 de lucratori straini, adica acestia vor primi avize pentru piata muncii din Romania, dar se pare ca numarul aprobat este departe de a fi suficient.
Potrivit cifrelor Economedia.ro, angajatorii doresc ca pentru anul acesta sa se poata recruta inca 40.000 de straini, dar Guvernul inca nu a aprobat aceasta cerinta. Precizam si ca cea mai mare nevoie de salariati straini exista in domenii precum HoReCa, productie si constructii.
Este demn de mentionat ca in iunie 2022, in Romania lucrau aproape 90.000 de straini din 178 de tari, aproape dublu fata de iunie 2019, cand mediul privat s-a reorientat si a inceput sa angajeze personal asiatic.
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui! Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi, specialistii EXPLICA AICI >>>
Precizam si ca salariatii veniti din Asia nu alte cheltuieli cu mancarea sau intretinerea, acestea fiind suportate de angajatorii romani, iar salariile sunt cu pana la 80% mai mari decat in tarile de unde apartin.
Cei mai multi straini care ajung in Romania cu un contract de doi ani in HoReCa, constructii, productie si transporturi vin din India, Turcia, Bangladesh, Nepal si Pakistan.
IN CE DOMENII LUCREAZA CETATENII ASIATICI VENITI LA MUNCA IN ROMANIA?
In principal vorbim despre sectoarele legate de constructii (39%), servicii (14%) si logistica si transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Acestia sunt angajati ca muncitori in productie (57%) si in sectorul serviciilor (22%). Dupa ce au ajuns in Romania, multi au continuat sa lucreze in aceeasi profesie ca in tara lor de origine.
Un studiu a mai aratat si ca cei mai multi dintre cetatenii asiatici care lucreaza in Romania sunt tineri, varsta medie a acestora fiind de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane intre 26 si 35 de ani...
mai multe despre muncitorii din ASIA aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<