Criza fortei de munca: angajatorii romani doresc avize pentru inca 40.000 de lucratori straini, in 2023

criza fortei de muncalucratori din asia 2023lucratori straini romania
Criza fortei de munca: angajatorii romani doresc avize pentru inca 40.000 de lucratori straini, in 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criza fortei de munca din sectorul blue collar se adanceste din nou, iar angajatorii romani doresc suplimentarea contingentului de lucratori straini admisi sa lucreze pe teritoriul Romaniei, in 2023.
 
Multe dintre firmele romanesti au inceput sa depinda de acesti lucratori, in contextul in care forta de munca din Romania este in scadere, majoritatea preferand sa plece in alte tari pentru a munci, pentru a castiga mai multi bani.
 

Lucratori straini admisi, in 2023

 
In 2023, a fost aprobat un contingent de 100.000 de lucratori straini, adica acestia vor primi avize pentru piata muncii din Romania, dar se pare ca numarul aprobat este departe de a fi suficient. 
 
Potrivit cifrelor Economedia.ro, angajatorii doresc ca pentru anul acesta sa se poata recruta inca 40.000 de straini, dar Guvernul inca nu a aprobat aceasta cerinta. Precizam si ca cea mai mare nevoie de salariati straini exista in domenii precum HoReCa, productie si constructii.
 
Este demn de mentionat ca in iunie 2022, in Romania lucrau aproape 90.000 de straini din 178 de tari, aproape dublu fata de iunie 2019, cand mediul privat s-a reorientat si a inceput sa angajeze personal asiatic.
 
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui! Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi, specialistii EXPLICA AICI >>>
 
Precizam si ca salariatii veniti din Asia nu alte cheltuieli cu mancarea sau intretinerea, acestea fiind suportate de angajatorii romani, iar salariile sunt cu pana la 80% mai mari decat in tarile de unde apartin. 
 
Cei mai multi straini care ajung in Romania cu un contract de doi ani in HoReCa, constructii, productie si transporturi vin din India, Turcia, Bangladesh, Nepal si Pakistan. 
 

IN CE DOMENII LUCREAZA CETATENII ASIATICI VENITI LA MUNCA IN ROMANIA?

 
In principal vorbim despre sectoarele legate de constructii (39%), servicii (14%) si logistica si transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Acestia sunt angajati ca muncitori in productie (57%) si in sectorul serviciilor (22%). Dupa ce au ajuns in Romania, multi au continuat sa lucreze in aceeasi profesie ca in tara lor de origine.
 
Un studiu a mai aratat si ca cei mai multi dintre cetatenii asiatici care lucreaza in Romania sunt tineri, varsta medie a acestora fiind de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane intre 26 si 35 de ani...mai multe despre muncitorii din ASIA aici >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
criza fortei de muncalucratori din asia 2023lucratori straini romania

Data aparitiei: 25 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Criza fortei de munca: angajatorii romani doresc avize pentru inca 40.000 de lucratori straini, in 2023 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]