Astfel, Legea 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale si HG 104/2007 pentru reglementarea procedurii specifice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei reglementeaza obligatiile referitoare la salariatii detasati pe teritoriul Romaniei de catre o intreprindere stabilita intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea (societatea din Italia) si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in Romania, daca intre salariat si intreprinderea care face detasarea exista un raport de munca, pe perioada detasarii.
In continuare, potrivit art. 4, Legea 344/2006 se aplica in masura in care o intreprindere stabilita intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European ia una dintre urmatoarele masuri cu caracter transnational:
a) detasarea unui salariat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in Romania, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea. In acest caz, intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in Romania fac dovada existentei raportului de colaborare dintre ei numai prin contract incheiat in forma scrisa. Beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in Romania are obligatia de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, la cerere acest contract.
b) detasarea unui salariat la o unitate situata pe teritoriul Romaniei sau la o intreprindere care apartine unui grup de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea.
In acest caz detasarea se face pe baza documentelor incheiate intre intreprinderea straina care detaseaza salariatii si unitatea/intreprinderea situata pe teritoriul Romaniei care vor contine inclusiv lista nominala a salariatilor detasati. Unitatea/intreprinderea situata pe teritoriul Romaniei are obligatia de a detine aceste documente pe toata perioada in care utilizeaza salariati straini detasati si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca ori de cate ori sunt solicitate.
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre o intreprindere de munca temporara sau agentie de plasare, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea de munca temporara sau agentia de plasare.
In acest caz detasarea se face pe baza contractului de punere la dispozitie incheiat in forma scrisa intre intreprinderea de munca temporara sau agentia de plasare straina si intreprinderea utilizatoare a salariatului strain situata pe teritoriul Romaniei. Intreprinderea utilizatoare a salariatului strain are obligatia de a prezenta inspectorilor de munca, la cerere, contractul de punere la dispozitieincheiat cu intreprinderea de munca temporara sau cu agentia de plasare straina.
In ceea ce priveste firma straina, aceasta este obligata sa transmita o comunicare privind detasarea salariatilor potrivit anexei nr. 1 la HG 104/2007, in limba romana, inspectoratului teritorial de munca in a carui raza urmeaza sa se desfasoare activitatea, cu minimum 5 zile anterior inceperii activitatii salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate. O copie a comunicarii se transmite si beneficiarului prestarii de servicii, la aceeasi data la care a fost transmisa inspectoratului teritorial de munca. Mai mult decat atat, aceeasi firma straina trebuie sa transmita inspectoratului teritorial de munca orice modificare a elementelor prevazute in anexa nr. 1 la HG 104/2007, in termen de 5 zile de la data producerii acesteia.
In cazul in care salariatii detasati beneficiaza de venituri sub forma de salarii din strainatate, societatea din Romania are obligatia de a completa si depune la organul fiscal competent, atat la inceperea activitatii cat si la incetarea ei, formularul 222 "Declaratie informativa privind inceperea/incetarea activitatii persoanelor fizice care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii din strainatate".
In final, potrivit art.11 din Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, lucratorii care se deplaseaza pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa faca obiectul unei singure legislatii in materie de securitate sociala. Astfel, regula stabilita de Regulamentul nr. 883/2004 este ca sistemul de securitate sociala aplicabil celor care se deplaseaza in interes de serviciu dintr-un stat membru in alt stat membru este sistemul de securitate aplicabil stabilit de legislatia statului membru in care se afla noul loc de munca.