1. Ce obligatii are un angajator fata de un angajat strain non-UE (daca pe langa salariu are si alte obligatii, cazare,
tichete de masa, alte beneficii)? 2. In cazul in care angajatul nu corespunde postului, cum poate proceda angajatorul pentru incetarea raportului de munca si ce costuri presupune asta?
Raspunsul specialistului:
Cu exceptia lucratorilor sezonieri si a lucratorilor au pair, carora angajatorii au obligatia sa le asigure cazarea in anumite conditii, angajatorii strainilor nu au obligatia legala de a le asigura salariatilor straini cazare, tichete de masa sau alte beneficii.
Conform OUG 25/2012, lucrator au pair este strainul incadrat in munca temporar de o familie-gazda, astfel cum aceasta este definita la art. 2 lit. o3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe teritoriul Romaniei, pentru a-si imbunatati cunostintele si competentele lingvistice in schimbul unor activitati casnice usoare si de ingrijire a copiilor.
Conform art. 61 lit.d din Codul muncii:
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d)in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Conform art. 63 alin. (2) Codul muncii, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Asadar, Codul muncii stabileste ca procedura de evaluare prealabila este obligatorie si trebuie sa fie stabilita prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.
In consecinta, salariatul trebuie sa fie evaluat conform procedurii de evaluare stabilita fie prin contractul colectiv de munca, fie prin regulamentul intern. Daca in urma procedurii de evaluare, se constata ca salariatul este necorespunzator locului de munca ocupat angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala. In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale.
Dupa solicitarea sprijinului agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate emite decizia de concediere cu respectarea termenului de preaviz de minim 20 de zile lucratoare sau mai mare de 20 de zile lucratoare daca prin contractul de munca s-a prevazut un termen mai mare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii continuare activitate dupa varsta de 65 de aniIntrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<