Functionarul public a indeplinit anul trecut conditiile pentru a trece la urmatoarea transa de vechime. Pana in prezent, aceasta transa de vechime nu i s-a acordat. Dorim sa stim daca se mai poate acorda diferenta la salariul cuvenit, retroactiv.
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Conform art. 11 alin.(3) si (4) din Legea 284/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare, functionarii publici au dreptul sa treaca dintr-o transa de vechime in alta, in functie de anii de vechime acumulati, avand dreptul sa beneficieze de gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca superioara, care se plateste cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a implinit vechimea in munca, prevazuta la transa respectiva, prin acordarea claselor de salarizare prevazute de lege.
Vom tine cont si de prevederile art. 6 alin.(1) din OUG 83/2014, conform carora, in anul 2015, avansarea personalului incadrat pe functii de executie in gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se face prin incadrarea in clasele de salarizare corespunzatoare vechimii in munca dobandite, prevazute la art. 11 alin. (3) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, personalul beneficiind de o majorare a salariului de baza avut, corespunzator numarului de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul prevazut la art. 10 alin. (5) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, fara acordarea salariului aferent clasei de salarizare prevazut in anexele la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, dupa caz.
Asadar, specialistii PortalCodulMuncii.ro concluzioneaza ca aceste drepturi sunt cuvenite legal, de la termenele stabilite prin legile mentionate, sens in care opinam ca functionarul este indreptatit la plata acestora, incepand de la data prevazuta de lege, asadar si retroactiv.
Legis Plus Legislatia Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
"Precizam ca acest aspect se justifica si in contextul in care, in situatia unui eventual litigiu, salariatul va putea pretinde si daune-interese, precum si cheltuieli de judecata, aspecte de ordin financiar care vor genera un efort suplimentar asupra angajatorului. Pe cale de consecinta, la aceasta data apreciem necesara emiterea unui act administrativ prin care sa se prevada acordarea acestor drepturi de la data la care acestea trebuiau acordate potrivit legii.", concluzioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro