legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariul mediu net, in scadere! La ce valoare a ajuns in iulie 2019?

castig salarial mediu netcastig salarial mediu brut iulie 2019salariu mediu net in scadere
Vesti mai putin bune pentru salariatii romani, in contextul in care in iulie 2019, salariul mediu brut in Romania a ajuns la 5.091 de lei, mai mic cu 0,7% (36 de lei) fata de iunie 2019.


Este demn de mentionat ca, castigul salarial mediu net s-a diminuat cu 0,7% (23 de lei), la 3.119 de lei, anunta Institutul National de Statistica (INS).


Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), 7.144 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.823 lei).

 
In comparatie cu iulie 2018, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,2%. In iulie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in iunie 2019 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
 
Castigurile salariale medii nete au fost mai mari si ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.In ce domenii s-au inregistrat cele mai mari castiguri salariale medii nete?


Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior (cu 22,4%); intre 6,0% si 8,5%, in alte activitati extractive, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii); intre 3,0% si 5,5% in repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apa, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), alte activitati industriale.

Cele mai importante scaderi au fost consemnate in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului ( 29,5%); intre 5,5% si 9,0%, in fabricarea substantelor si a produselor chimice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, captarea, tratarea si distributia apei, tranzactii imobiliare; intre 3,0% si 5,0%, in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de spectacole, culturale si recreative.
 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna iunie 2019 au fost determinate de acordarea, in lunile precedente, de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.


Scaderi ale salariului mediu net - in ce domenii?

 
S-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net ca urmare a acordarii in luna precedenta a biletelor de valoare (tichete de vacanta), astfel: invatamant (-13,0%, inclusiv reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), administratie publica (-2,0%), respectiv sanatate si asistenta sociala (-1,1%).
 
Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost 110,6%, iar indicele castigului salarial real a fost 99,5% pentru luna iulie 2019 fata de luna precedenta. In raport cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 215,7%, cu 1,1%  mai mic fata de iunie 2019.


Sursa: INS


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
castig salarial mediu netcastig salarial mediu brut iulie 2019salariu mediu net in scadere

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 10 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salariul mediu net, in scadere! La ce valoare a ajuns in iulie 2019? Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de aptitudini. ValabilitateIntrebare: Va rog frumos sa imi spuneti care este valabilitatea fiselor medicale periodice, pentru magazin ce desfasoara activitatea de comert cu preponderenta produse alimentare (ambalate dar si sector de mezeluri) . Difera valabilitatea fiselor in functie de postul ocupat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]