Salariul mediu net, in scadere! La ce valoare a ajuns in iulie 2019?

castig salarial mediu netcastig salarial mediu brut iulie 2019salariu mediu net in scadere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti mai putin bune pentru salariatii romani, in contextul in care in iulie 2019, salariul mediu brut in Romania a ajuns la 5.091 de lei, mai mic cu 0,7% (36 de lei) fata de iunie 2019.


Este demn de mentionat ca, castigul salarial mediu net s-a diminuat cu 0,7% (23 de lei), la 3.119 de lei, anunta Institutul National de Statistica (INS).


Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), 7.144 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.823 lei).

 
In comparatie cu iulie 2018, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,2%. In iulie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in iunie 2019 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
 
Castigurile salariale medii nete au fost mai mari si ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.



In ce domenii s-au inregistrat cele mai mari castiguri salariale medii nete?


Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior (cu 22,4%); intre 6,0% si 8,5%, in alte activitati extractive, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii); intre 3,0% si 5,5% in repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apa, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), alte activitati industriale.

Cele mai importante scaderi au fost consemnate in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului ( 29,5%); intre 5,5% si 9,0%, in fabricarea substantelor si a produselor chimice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, captarea, tratarea si distributia apei, tranzactii imobiliare; intre 3,0% si 5,0%, in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de spectacole, culturale si recreative.
 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna iunie 2019 au fost determinate de acordarea, in lunile precedente, de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.


Scaderi ale salariului mediu net - in ce domenii?

 
S-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net ca urmare a acordarii in luna precedenta a biletelor de valoare (tichete de vacanta), astfel: invatamant (-13,0%, inclusiv reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), administratie publica (-2,0%), respectiv sanatate si asistenta sociala (-1,1%).
 
Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost 110,6%, iar indicele castigului salarial real a fost 99,5% pentru luna iulie 2019 fata de luna precedenta. In raport cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 215,7%, cu 1,1%  mai mic fata de iunie 2019.


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
castig salarial mediu netcastig salarial mediu brut iulie 2019salariu mediu net in scadere

Data aparitiei: 10 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu net, in scadere! La ce valoare a ajuns in iulie 2019? Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]