Va aducem la cunostinta ca, in data de 16.02.2022 s-a publicat in Monitorul Oficial, Legea nr. 24 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Concret, vorbim despre introducerea unui nou element, un capitol nou referitor la "Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice."
Cine va putea beneficia de concediu pentru ingrijirea bolnavilor de cancer?
Asiguratul care are peste 18 ani beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice. Cu acordul pacientului, acesta il va insoti pe bolnav, la interventii chirurgicale sau tratamente recomandate si prescrise de medicul specialist.
ATENTIE!
Pacientii cu afectiuni oncologice isi vor putea exprima acordul numai pentru o singura persoana care sa-i insoteasca, la fiecare tratament sau interventie chirurgicala.
Indemnizatia pentru concediu de ingrijire a bolnavului de cancer
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10. din OUG 158 si se va suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Va reamintim ca stagiul minim de cotizare pentru acordarea acestui tip de concediu este de 6 luni, realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, iar concediul de ingrijire a pacientului care sufera de afectiuni oncologice poate fi de pana la 45 de zile calendaristice anual.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Retineri din salariu. Daune materiale. Temei incetare CIMIntrebare: Un conducator auto transport rutier de marfuri (cod COR 833201) a fost angajat in perioada 28.03.2025-09.05.2025 la o societate de transport international de marfuri. Incetarea a fost facuta cu art. 31 alin 3. Acest angajat a facut mai multe daune la firma pentru care a cursat (vagon, marfa, etc. - daune care depasesc 3.000 euro). Poate societatea noastra sa ii retinta angajatului din salariu si indemnizatia de detasare contravaloarea daunei? Am inteles ca ar fi legal in baza facturilor de dauna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Conducator in domeniul SSM. StudiiIntrebare: Un angajat cu studii superioare economice - managment, in specializarea Management cu un curs finalizat de 240 h absolvit cu certificat de atestare a competentelor profesionale de Evaluator de risc si auditor in domeniul secritatii si sanatatii in munca, poate ocupa postul de conducere al activitatii de activitatii de SSM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<