Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Drepturile si obligatiile angajatorului

angajatoriCodul munciidrepturi

Potrivit art. 40 din Codul muncii, angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:

sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii;
sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

 Neexecutarea acestor dispozitii are drept efect posibilitatea sanctionarii disciplinare a salariatului in cauza . Daca neexecutarea nu a avut caracter imputabil, ci a fost doar consecinta neintelegerii de catre salariat a acestor dispozitii sau a neintelegerii modului in care trebuie ele implementate, atunci salariatul nu va putea fi sanctionat, dar contractul sau de munca ar putea fi desfacut pentru necorespundere profesionala .

sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
sa constate sa var sirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si Regulamentului intern.

Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:

sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca .

Aceasta obligatie a angajatorului va trebui corelata cu cea prevazuta in art. 4 alin. (2) din Legea nr. 130/1996, a contractelor colective de munca , potrivit caruia la prima reuniune a partilor, in vederea negocierii contractului colectiv de munca se vor preciza informatiile pe care patronul le va pune la dispozitie delegatilor sindicali sau ai salariatilor si data la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie. Informatiile trebuie sa permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru si a organizarii programului de lucru.Click aici pentru detalii privind drepturile si obligatiile angajatorului.

sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;

sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Angajatorul este obligat sa acorde aceste drepturi salariatilor in toate imprejurarile, chiar si atunci cand exista acordul acestora cu privire la neacordarea unui drept. Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la aceste drepturi, iar tranzactiile prin care s-ar prevedea o atare renuntare sunt lovite de nulitate. Codul muncii prevede pedepse contraventionale si chiar penale pentru nerespectarea fiecaruia dintre aceste drepturi.

Exemplu

- Nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.
- Nerespectarea dreptului la greva , prin impiedicarea unui salariat sau a unui grup de salariati sa participe la greva se sanctioneaza de la 1.500 lei  la 3.000 lei.
- Nerespectarea dreptului salariatilor de a nu lucra in zilele de sarbatoare legala , respectiv neacordarea sporului la salariu, pentru ipoteza in care acest drept nu a putut fi exercitat se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
- Nerespectarea drepturilor salariatilor in privinta orelor suplimentare se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
- Nerespectarea dreptului salariatilor la repaus saptamanal se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
- Neacordarea indemnizatiei de somaj tehnic, de 75% din salariul de baza , in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei.
- Nerespectarea regimului muncii de noapte se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepse ste cu inchisoare de la 1 la 3 ani. 

De semnalat ca aceasta fapta era sanctionata initial doar cu amenda , dar inspectoratele de munca au solicitat modificarea reglementarii. Aceasta modificare a intervenit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 576 din 5 iulie 2005. 

 In latura obiectiva a acestei infractiuni pot fi cuprinse fapte ca:
     - angajarea unui minor mai tanar de 15 ani;
     - angajarea unui minor pe un loc de munca greu, vatamator sau periculos;
     - mentinerea minorilor la lucru pentru o durata mai mare de 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe saptamana etc.

Click aici pentru detalii privind drepturile si obligatiile angajatorului.

sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii si sa seconsulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora.
Aceasta obligatie este prevazuta de art. 40 alin. (2) lit. d) si e) din Codul muncii, cumodificarile ulterioare. Fac exceptie asa-numitele informatii sensibile, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii

Daca unitatea are mai mult de 20 de salariati, aceasta obligatie de informare/consultare intra sub reglementarea unei legi speciale, Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, publicata in Monitorul Oficialnr. 1.006 din 18 decembrie 2006.

Informarea, inteleasa ca o transmitere de date de catre angajator catre reprezentantii angajatilor, pentru a le permite sa se familiarizeze cu problematica dezbaterii si sa o examineze in cunostinta de cauza, va privi:

a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia romaneasca
privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.
Nerespectarea de catre angajator a acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei.

Transmiterea cu rea-credinta de informatii incorecte sau incomplete, de natura a nu permite reprezentantilor angajatilor formularea unui punct de vedere adecvat pentru pregatirea unor consultari ulterioare se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei.

Consultarea, definita ca un schimb de pareri si stabilirea unui dialog intre angajator si reprezentantii angajatilor, va avea loc intr-un moment, intr-un mod si cu un continut corespunzatoare, pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema in mod adecvat si sa elaboreze un punct de vedere.

Nerespectarea obligatiei angajatorului de a initia consultari mai inainte de a lua o decizie care sa duca la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 25.000 lei.

sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.

Nedepunerea de catre angajator, in termen de 15 zile, in conturile stabilite, a sumelor incasate de la salariati cu titlu de contributie datorata catre sistemul public de asigurari sociale, catre bugetul asigurarilor de somaj ori catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda ;

sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistra rile preva zute de lege;

sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Neindeplinirea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000;

sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Click aici pentru detalii privind drepturile si obligatiile angajatorului.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajatoriCodul munciidrepturi

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 03 Aprilie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Drepturile si obligatiile angajatorului Nota: 3.42 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (3)


20-Feb-2014

va rog din suflet sa mi ras urg,sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata,si patronul a fost dator la cineva si acel cineva a preluat magazinul cu tot cu angajati numai ca cei care au preluat mag. au schimbat programul si salariul,ca sa intelegeti mai bine sa lucram in fiecare zi,de luni pana duminica pe 850 ron,dar ce este esential este ca actualul patron nu are firma si merge tot pe firma fostului patron,cel care era dator,vreau sa stiu ce pot sa fac in privinta asta,va multumesc

09-Feb-2014

are angajatorul dreptul sa retina din banii angajatului in vederea platii unor datorii in afara serviciului,fara acordul lui lui?

02-Iul-2012

Sunt angajata cu contract ndividual de munca intr-un proiect POSDRU din luna decembrie 2011, pe o durata determinata de 21 de luni. Nu am primit pana in acest moment nici o suma de bani salariu, decontul combustibilului, iar beneficiarul direct al proiectului nu ne-a informat oficial in niciun fel despre cauzele acestei stari de fapt. Cum imi pot recupera macar banii investiti in combustibil, daca nu si salariul pe toate lunile lucrate?

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Program de lucru cu ore de zi si ore de noapte. Revisal. DocumenteIntrebare: Societatea a decis ca o parte din angajati sa presteze activitate in intervalul orar 15:30 - 24:00 ( pauza de masa este de 30 min ) prin rotatie o saptamana de dimineata si una dupa amiaza. Mentionez ca programul de functionare a societatii este de luni pana vineri 07:30 -17:30. Va rog sa ne mentionati: ce autoritati trebuie instiintate, ce documente trebuie intocmite, cum vom trece programul de lucru in Revisal si cum trebuie platiti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Reducerea saptamanii de lucru. Activitatea trebuie sa fie redusa cel putin 30 de zile lucratoareIntrebare: Datorita reducerii temporare a activitatii si reducerea comenzilor, firma poate aplica simultan in aceeasi perioada doua masuri de suspendare a CIM, pentru unele departamente somajul tehnic iar pentru alte departamente si sectii saptamana redusa de la 5 zile la 4 zile (respectand conditia de perioada). Ziua libera neplatita poate fi stabilita diferit ( de ex: luni o parte din salariati si vineri ceilalti salariati). Daca intervine mai repede redresarea decat s-a previzionat si s-a inscris in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori

Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"
CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 


 
Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori
Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]