Una dintre cele mai cautate facilitati va fi flexibilitatea in ceea ce priveste programul de munca, remarca un studiu realizat de EY, intitulat "Work Reimagined Employer Survey".
Compania a interogat angajati si angajatori din toata lumea, iar noua din zece angajati care au participat la studiu au declarat ca isi doresc un program de lucru mai flexibil, odata ce pandemia Covid-19 se va termina si vor fi nevoiti sa se intoarca la locul de munca.
Doar o treime, adica in jur de 35%, isi doresc sa se intoarca integral la birou atunci cand situatia o va permite, mai arata studiu EY, citat de Agerpres.
Regim de munca hibrid - angajatorii se adapteaza cerintelor
Studiul a mai aratat si ca angajatorii sunt constienti de acest trend creat in piata muncii, avand in vedere ca multi vor sa faca anumite modificari atunci cand salariatii se vor intoarce la birou.
Unii opteaza pentru variante moderate, pe cand altii vor sa realizeze schimbari semnificative, cum ar fi adoptarea unui regim de munca hibrid. Acesta presupune ca angajatii sa poata sa-si aleaga programul de munca si, de asemenea, locul de unde vor sa lucreze.
Din pacate, pana in momentul de fata doar 40% dintre angajatori au astfel de initiative ferme, ceea ce ar putea duce la un val de nemultumiri in randul salariatilor. Majoritatea s-au adaptat la telemunca sau munca de la distanta sau domiciliu, asa ca ramane de vazut daca acestia vor dori sa se intoarca la birou.
Productivitatea si munca la domiciliu
Multi angajati considera ca sunt mult mai productivi atunci cand lucreaza de acasa si se pot bucura si de compania familiei, in acest mod. Asa ca pandemia Covid-19 a dus la o revolutie in piata muncii, demonstrandu-se ca multe joburi pot fi realizate de la distanta, fara niciun fel de probleme.
Totusi, multi angajatori intampina dificultati in adaptarea la noile trenduri. Peste 45% dintre acestia nu ar sti care joburi pot fi realizate in sistem hibrid si care necesita o prezenta ferma la locul de munca.
Aproximativ 40% dintre companii considera ca un program de lucru flexibil ar putea afecta productivitatea si creativitatea, iar colaborarea cu angajatii ar putea deveni defectuoasa.
Totusi, aproape trei sferturi dintre angajatorii chestionati (72%) sunt de parere ca, de la inceperea pandemiei COVID-19, productivitatea s-a imbunatatit. Majoritatea (82%) angajatorilor crede ca productivitatea poate fi masurata in prezent indiferent de locul de desfasurare a activitatii, mai observa studiul EY.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<