Sondaj: Doar 10% dintre angajatii romani prefera exclusiv telemunca

telemuncamunca de acasasondaj angajati romani telemunca
Sondaj: Doar 10% dintre angajatii romani prefera exclusiv telemunca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
Un studiu recent arata ca angajatii romani care au lucrat doar de acasa sau preponderent de acasa in ultimele 18 luni de pandemie isi doresc sa revina la birou. Acestia, conform sondajului, resimt lipsa socializarii si isi doresc sa revina la normalitate.
 
 
Studiul "Back to the Office", realizat de Cushman & Wakefield Echinox, citat de Agerpres, arata ca nevoia de a merge la birou ramane in continuare ridicata, in conditiile in care, intrebati daca ar avea de ales de unde sa lucreze, doar 10% dintre angajati au raspuns ca doresc sa lucreze exclusiv de acasa.
 
De asemenea, arata acelasi studiu, prima jumatate a anului a marcat deja revenirea la birou a unui numar mai mare de angajati la nivel national, astfel ca 43% dintre respondenti spun ca au lucrat in special de la birou, comparativ cu 36% in intervalul mai-decembrie 2020, respectiv 29% in perioada de lockdown din martie-mai 2020.
 
"Deschiderea scolilor si a gradinitelor a favorizat cresterea numarului de angajati care s-au intors la birou, mai ales in randul celor de peste 30 de ani care, in perioada in care copiii invatau online nu puteau veni la birou chiar daca si-ar fi dorit deoarece nu aveau cu cine sa ii lase. Mai mult decat atat, tinerii de pana in 27 de ani au preferat sa mearga la birou in lipsa unui spatiu potrivit de lucru acasa", a declarat Madalina Cojocaru, partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox, potrivit comunicatului citat de aceeasi sursa.
 
 
Angajatii prefera, in general, un program hibrid care sa le permita, in functie de zile, munca de acasa, dar si munca de la birou. 
 
 
Peste un sfert dintre cei intervievati ar vrea sa lucreze 3 zile de la birou si 2 zile de acasa, in timp ce 17% vor sa lucreze doar de la birou. Preferinta pentru un model de lucru este fundamentata, pe de o parte, de beneficiile lucrului de acasa, cele mai importante fiind economisirea de timp si de bani, si de dezavantajele absentei de la birou, angajatii punctand in special nevoia de socializare si dificultatea de a separa timpul de lucru de viata personala, arata aceeasi sursa. 
 
In afara de economisirea timpului si costurilor de deplasare catre locul de munca si spre domiciliu, alte avantaje ale lucrului de acasa sunt economiile de bani (53% dintre raspunsuri), imbunatatirea echilibrului viata profesionala - viata personala (39%), mai multa libertate in utilizarea orelor de lucru (35%) sau mai mult timp disponibil pentru odihna (34%).
 
Potrivit studiului, intoarcerea la birou este asociata in primul rand cu imbunatatirea comunicarii cu colegii, aceasta fiind indicata de 63% dintre respondenti ca principalul avantaj al revenirii la birou, iar un procent important dintre angajati - 51% o simt ca pe o "revenire la normalitate". De asemenea, apartenenta la un grup si un timp definit de lucru sunt alte plusuri ale lucrului de la birou.
 
La nivel global, in luna septembrie a acestui an, circa 40% dintre angajati lucrau de la birou, potrivit raportului "Return to the office" realizat de Cushman & Wakefield, astfel ca Romania se aliniaza trendului mondial. China este pe primul loc, cu peste 90% dintre angajati care s-au intors la birou, in timp ce prezenta la birou in celelalte regiuni analizate variaza intre 27% si 40%.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemuncamunca de acasasondaj angajati romani telemunca

Data aparitiei: 26 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sondaj: Doar 10% dintre angajatii romani prefera exclusiv telemunca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]