Va readucem aminte ca in perioada pandemiei Covid-19, statul a reglementat legea astfel incat parintii sa primeasca
zile libere platite pentru a sta acasa cu copiii, in cazul in care cursurile se suspenda, din motive obiective. Desigur ca nu toti salariatii pot beneficia de aceste masuri, asa ca statul roman incearca sa vina in ajutorul celor care nu pot ramane acasa cu copiii, in aceasta perioada critica pentru Romania.
In acest sens, un proiect de ordin ar putea schimba OUG 110/2021, care prevede ca atunci cand copiii trec in scoala online, unul dintre parinti sa poata sta acasa pentru a-i supraveghea pe cei mici, cu varste de pana la 12 ani.
Ordinul care a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) reglementeaza conditiile in care angajatii de la aceeasi institutie ar putea beneficia, in schimb, de majorarea salariala de 75% din salariul de baza, masura valabila pentru acei salariati care nu pot ramane acasa cu cei mici.
ATENTIE! Aceasta lege nu este inca in vigoare, doar in momentul in care va fi aprobata de ministrul de interne si publicata in Monitorul Oficial va incepe sa produca efecte la nivel de tara.
Va reamintim ca presedintele Iohannis a anuntat in cursul zilei de ieri ca elevii vor intra in vacanta pentru 2 saptamani, incepand cu data de 25 octombrie, ca masura de prevenire a inmultirii cazurilor de Covid-19.
OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor
OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 945 din 04 octombrie 2021.
Ordonanta prevede ca parintele care va sta acasa sa primeasca "Indemnizatia pentru fiecare zi libera acordata in conditiile art. 1 se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat".
In acest moment angajatii din MAI pot avea parte de zilele libere de mai sus doar cu acordul angajatorului, asa ca majorarea salariala de 75% din salariul de baza este alta maniera de a veni in sprijinul acestor parinti.
"Art. 7. — (1) Angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala si personalul din unitatile sanitare publice beneficiaza de zilele libere prevazute la art. 1, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului.
(2) Face exceptie de la prevederile alin. (1) parintele care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care poate opta fie pentru acordarea de zile libere potrivit art. 1, fie pentru acordarea majorarii drepturilor salariale cuvenite potrivit alin. (4), fara ca aceste drepturi sa poata fi cumulate pentru aceeasi perioada.
(3) Drepturile banesti aferente zilelor libere acordate in conditiile art. 1 personalului prevazut la alin. (1) si (2) se calculeaza si se platesc astfel: a) conform prevederilor legale specifice ce reglementeaza acordarea invoirilor/permisiilor/zilelor libere platite, pentru angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala si se suporta din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala; b) conform prevederilor art. 3 alin. (1), pentru personalul din unitatile sanitare publice."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<