OFICIAL! Activitatea unui PFA, recunoscuta ca vechime in munca

vechime in munca pfapersoane fizice autorizateactivitate pfa vechime in munca
OFICIAL! Activitatea unui PFA, recunoscuta ca vechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 6.05.2022:

Va informam ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat joi, 5 mai 2022, Decretul nr. 775/2022 privind promulgarea Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (PL-x 449/11.10.2021).
 
Devine Legea nr.125/2022 – urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial.
 
Articol unic. – Dupa articolul 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 18^1, cu urmatorul cuprins: 
 
„Art. 18^1. – (1) Perioada in care o persoana fizica autorizata desfasoara activitati economice in temeiul prezentei ordonante de urgenta constituie vechime in specialitate cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
 
a) activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii in anul respectiv; 
b) este inregistrata la registrul comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii. 
 
(2) Vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata."

Stire initiala in data de 5.04.2022

Activitatea prestata de PFA-uri va fi considerata vechime in munca, avand in vedere ca un proiect de lege a primit votul favorabil al Camerei Deputatilor in data de 5 aprilie 2022.

Concret, va fi necesara indeplinirea a doua conditii esentiale pentru ca activitatea PFA sa fie recunoscuta de autoritati, conditii pe care le puteti regasi mai jos.

Pentru a intra in vigoare, legea mai are nevoie de votul favorabil al presedintelui Iohannis si publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

In octombrie 2021, Senatul a adoptat proiectul prin care se propune recunoasterea activitatii economice desfasurate de catre persoanele fizice autorizate (PFA) ca fiind vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate.
Propunerea completeaza OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale cu un nou articol potrivit caruia activitatea prestata de PFA sa fie considerata vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate.

 

Noua definitie pentru vechime in munca derulata de PFA

"Prin prezenta propunere legislativa se urmareste a se stabili acceptiunile expresiilor “vechime in munca” si “vechime in specialitate”, ambele avand intelesul de “perioada in care PFA a desfasurat activitatea economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale”, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata", se arata in raportul comisiei de specialitate, potrivit Agerpres..
 
Conform unui amendament admis, arata aceeasi sursa, activitatile economice desfasurate de persoana fizica autorizata constituie vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate "daca activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara si este inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii".
 

Ce spun reglementarile mai vechi privind vechimea in munca si activitatea unui PFA?


in ce priveste vechimea in munca, potrivit  art. 16 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, “munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca”. Se considera astfel, pana la noile propuneri care ar urma sa fie implementate, ca vechimea in munca se dobandeste ca urmare a exercitarii activitatii profesionale in baza unui contract individual de munca.
 
Astfel, dat fiind faptul ca PFA-urile isi desfasoara activitatea in conformitate cu OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, se considera ca perioada in care este titularul unei PFA nu constituie vechime in munca, deoarece acest act normativ nu contine nicio prevedere referitoare la vechimea in munca. Aceste reglementari nu se vor mai putea aplica odata ce vor intra in vigoare noile prevederi care recunosc activitatea unui PFA ca vechime in munca.
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechime in munca pfapersoane fizice autorizateactivitate pfa vechime in munca

Data aparitiei: 06 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OFICIAL! Activitatea unui PFA, recunoscuta ca vechime in munca Nota: 4.21 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]