Propuneri somaj tehnic: Majorare indice de referinta la 1200 lei si indemnizatie de 100%, nu doar 75%

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Iulie 2020
29 Iulie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
somaj tehnic 2020indemnizatie somaj tehnicmajorare indice de referinta 1200 leilegea somajului
Propuneri somaj tehnic: Majorare indice de referinta la 1200 lei si indemnizatie de 100%, nu doar 75%
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un nou proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, adoptat de Senat, majoreaza indicele social de referinta de la 500 lei la 1200 lei. De asemenea, se propune majorarea anuala a ISR, prin Hotarare a Guvernului, in conformitate cu indicele prognozat al preturilor de consum. In plus, un al doilea proiect adoptat de Senat propune cresterea cuantumului indemnizatiei de somaj tehnic pana la 100%.

 
 
 
"Indemnizatia de somaj a ajuns sa reprezinte azi o suma modica, media indemnizatiei de somaj pe anul 2018 fiind de 460 lei pentru somerii cu experienta in munca (date INS, Tempo). (...) Pandemia de COVID-19, care risca sa excluda de pe piata muncii si sa saraceasca zeci, chiar sute de mii de persoane care, pana recent, aveau un loc de munca, transformandu-i in someri, iar apoi in beneficiari de ajutoare sociale, este o ocazie de a regandi si de a reaseza sistemul de protectie sociala pe alte fundamente, mult mai echitabile si mai incluzive", se arata in Expunerea de motive. 
 
 
Iata forma adoptata de Senat:
 
Articol unic:
 
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 33^1 va avea urmatorul cuprins:
 
"Art. 33^1 - Valoarea indicatorului social de referinta este 1200 lei."
 
2. La articolul 127, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
 
"(2) Valoarea indicatorului social de referinta se modifica anual, prin hotarare a Guvernului, pana la data de 31 ianuarie a anului curent, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pe an/an anterior."
 
De asemenea, Senatul a adoptat si propunerea legislative potrivit careia cuantumul indemnizatiei de somaj creste de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referinta.
 
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in sensul cresterii cuantumului indemnizatiei de somaj de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referinta.
 
Conform proiectului, indemnizatia pentru somaj este 100% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.
 
Noul proiect propune ca persoanelor aflate in somaj sa li se calculeze cuantumul indemnizatiei de somaj tinand cont de 100% din valoarea indicatorul social de referinta (500 lei la acest moment, insa cu o propunere de majorare la 1200 lei), in vigoare la data stabilirii drepturilor acestora, si nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculeaza in prezent.
 
“In aceasta forma, valoarea sprijinului ar creste cu 125 lei, ceea ce ar reprezenta un ajutor insemnat pentru familiile aflate in dificultate. In prezent, indemnizatia de somaj este calculata luand in considerare valoarea indicatorului social de referinta (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru somaj si stagiul de cotizare la sistemul de asigurari de somaj. Aceasta indemnizatie creste daca somerul a contribuit la sistemul de asigurari de somaj timp de cel putin trei ani. Astfel, modul de calcul al cuantumului indemnizatiilor de somaj este 75% din ISR, in cuantum de 375 lei, la care se adauga un procent proportional vechimii in munca, suma calculata raportat la salariul mediu brut de pe ultimele 12 luni. In concluzie, potrivit modificarii formulate, o persoana angajata cu salariu minim, cu cel putin 20 de ani de vechime, care se afla in somaj ar primi 211 lei in plus la indemnizatia de somaj”, se precizeaza in expunerea de motive.
 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]