Propuneri somaj tehnic: Majorare indice de referinta la 1200 lei si indemnizatie de 100%, nu doar 75%

somaj tehnic 2020indemnizatie somaj tehnicmajorare indice de referinta 1200 leilegea somajului
Propuneri somaj tehnic: Majorare indice de referinta la 1200 lei si indemnizatie de 100%, nu doar 75%
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un nou proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, adoptat de Senat, majoreaza indicele social de referinta de la 500 lei la 1200 lei. De asemenea, se propune majorarea anuala a ISR, prin Hotarare a Guvernului, in conformitate cu indicele prognozat al preturilor de consum. In plus, un al doilea proiect adoptat de Senat propune cresterea cuantumului indemnizatiei de somaj tehnic pana la 100%.

 
 
 
"Indemnizatia de somaj a ajuns sa reprezinte azi o suma modica, media indemnizatiei de somaj pe anul 2018 fiind de 460 lei pentru somerii cu experienta in munca (date INS, Tempo). (...) Pandemia de COVID-19, care risca sa excluda de pe piata muncii si sa saraceasca zeci, chiar sute de mii de persoane care, pana recent, aveau un loc de munca, transformandu-i in someri, iar apoi in beneficiari de ajutoare sociale, este o ocazie de a regandi si de a reaseza sistemul de protectie sociala pe alte fundamente, mult mai echitabile si mai incluzive", se arata in Expunerea de motive. 
 
 
Iata forma adoptata de Senat:
 
Articol unic:
 
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 33^1 va avea urmatorul cuprins:
 
"Art. 33^1 - Valoarea indicatorului social de referinta este 1200 lei."
 
2. La articolul 127, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
 
"(2) Valoarea indicatorului social de referinta se modifica anual, prin hotarare a Guvernului, pana la data de 31 ianuarie a anului curent, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pe an/an anterior."
 
De asemenea, Senatul a adoptat si propunerea legislative potrivit careia cuantumul indemnizatiei de somaj creste de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referinta.
 
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in sensul cresterii cuantumului indemnizatiei de somaj de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referinta.
 
Conform proiectului, indemnizatia pentru somaj este 100% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.
 
Noul proiect propune ca persoanelor aflate in somaj sa li se calculeze cuantumul indemnizatiei de somaj tinand cont de 100% din valoarea indicatorul social de referinta (500 lei la acest moment, insa cu o propunere de majorare la 1200 lei), in vigoare la data stabilirii drepturilor acestora, si nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculeaza in prezent.
 
“In aceasta forma, valoarea sprijinului ar creste cu 125 lei, ceea ce ar reprezenta un ajutor insemnat pentru familiile aflate in dificultate. In prezent, indemnizatia de somaj este calculata luand in considerare valoarea indicatorului social de referinta (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru somaj si stagiul de cotizare la sistemul de asigurari de somaj. Aceasta indemnizatie creste daca somerul a contribuit la sistemul de asigurari de somaj timp de cel putin trei ani. Astfel, modul de calcul al cuantumului indemnizatiilor de somaj este 75% din ISR, in cuantum de 375 lei, la care se adauga un procent proportional vechimii in munca, suma calculata raportat la salariul mediu brut de pe ultimele 12 luni. In concluzie, potrivit modificarii formulate, o persoana angajata cu salariu minim, cu cel putin 20 de ani de vechime, care se afla in somaj ar primi 211 lei in plus la indemnizatia de somaj”, se precizeaza in expunerea de motive.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnic 2020indemnizatie somaj tehnicmajorare indice de referinta 1200 leilegea somajului

Data aparitiei: 29 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propuneri somaj tehnic: Majorare indice de referinta la 1200 lei si indemnizatie de 100%, nu doar 75% Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]