Un angajat cu doua popriri pe salariu (50 % din salariu net realizat), ca urmare a unor hotarari executorii, solicita benevol angajatorului sa i se retina din salariu inclusiv pensia alimentara stabilita prin hotararea de divort ca obligatie a parintelui.
Este obligat angajatorul sa accepte solicitarea angajatului, fara sa existe o solicitare executorie adresata angajatorului din partea unei autoritati (instanta de judecata/ executor judecatoresc)?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 514 din Codul civil obligatia de intretinere are caracter personal. Debitorul, salariatul dumneavoastra, a fost obligat de instanta de judecata sa plateasca o pensie de intretinere pentru copilul/copii sai. Aceasta obligatie trebuie executata benevol si numai in cazul in care debitorul nu o executa, creditorul poate solicita executarea silita.
Nu am identificat nicio prevedere legala prin care angajatorul sa fie obligat sa retina si sa plateasca pensia de intretinere din salariul angajatului, la cererea acestuia.

Caiet practic de completare in ReviSal

Cartea verde a Legislatiei Muncii

Totul despre pontaj si programul de lucru
O asemenea retinere se poate face numai in situatia in care exista o poprire in acest sens pe salariul angajatului, poprire constituita si comunicata de un executor judecatoresc conform prevederilor Codului de procedura civila. Aceste popriri intervin in momentul in care salariatul nu executa de benevol plata pensiei de intretinere stabilita de instanta si ele constituie temei legal pentru angajator pentru efectuarea de retineri din salariul unui angajat.
In concluzie, este obligatia salariatului sa plateasa el insusi pensia de intretinere, angajatorul neavand nicio obligatie legala sa retina si sa plateasca aceasta pensie in numele salariatului la solicitarea acestuia.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro