Parintii care isi supravegheaza la domiciliu copiii in varsta de pana la 12 ani dupa instituirea starii de urgenta vor beneficia de
zile libere si in timpul vacantelor scolare. Guvernul a adoptat in acest sens o Ordonanta de Urgenta care modifica art. 1 alin. (1) din HG nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Muncii.
Masura era necesara in contextul restrictionarii drastice a circulatiei persoanelor in ultima perioada, printr-o serie de ordonante militare, mai ales a persoanelor varstnice, care, in marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepotilor pe timpul zilei.
In cazul parintilor care beneficiaza deja de zilele libere acordate in baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmand sa-i instiinteze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.
In dimineata zilei de joi, pe lista sedintei de Guvern se afla deja proiectul care propunea ca unul dintre parinti sa beneficieze de concediu platit pe durata vacantei de Paste a copiilor. Propunerea vine din partea ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"La momentul in care reglementam situatia aplicarii Legii 19 privind acordarea unuia dintre parinti a posibilitatii platite de a ingriji copilul acasa, nu stiam de evolutia lucrurilor. Astazi, cand discutam, se impune si sunt pregatita in acest sens, se impune o reglementare cu privire la vacanta scolara si voi prezenta rugamintea sa acceptati sa introducem pe ordinea de zi o Hotarare de Guvern in completarea celei dinainte, pentru ca, si in vacanta scolara, atat parintii copiilor de la gradinita si scoala si cei de la cresa, sa poata beneficia in continuare de sprijinul acordat, avand in vedere situatia prezentata in care se impune sa ramana acasa pentru ingrijirea copilului. Sunt pregatita. Este data pe circuitul de avizare, am toate avizele", a precizat Violeta Alexandru in deschiderea sedintei de Guvern, potrivit Agerpres.
Va reamintin ca
Legea 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru a-si supraveghea copiii atunci cand se inchid scolile in situatii extreme a intrat in vigoare pe data de 17 martie.
Totodata, conform aceleiasi surse, ministrul Muncii asolicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentara a unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei 32/2020, mentionand ca sunt necesare cateva clarificari vizand avocatii, notarii si executorii judecatoresti, pentru ca acestia sa poata beneficia de sprijinul financiar pe care Guvern il acorda atat celor intrati in
somaj tehnic, cat si altor profesionisti, definitia "alti profesionisti" avand nevoie de "cateva clarificari".
Potrivit Agerpres, premierul Ludovic Orban a respins propunerea de introducere a acestui proiect pe ordinea suplimentara, motivand ca este nevoie de o evaluare clara a modului de aplicare si a clarificarilor suplimentare ce trebuie introduse, deoarece "nu ne putem permite sa modificam ordonanta la fiecare sedinta de Guvern".
"Daca mai apar probleme in aplicare, acestea trebuie sa fie inventariate la nivel national, sa vedem nevoia de clarificari suplimentare, dar nu inventii ale unor functionari carora le este frica sa-si asume raspunderea ca sa ia deciziile de intrare in dreptul de acordare a somajului tehnic. Daca exista neclaritati, daca exista probleme, eu zic sa le colectati si sa venim cu o modificare doar atunci cand vom avea si aceste observatii pe care le primim din teren in privinta aplicarii ordonantei. Ca atare, nu aprob azi intrarea pe ordinea de zi. La urmatoarea sedinta, dupa ce aveti o evaluare clara a modului de aplicare si aveti eventuale clarificari suplimentare care trebuie introduse", a precizat premierul, citat de aceeasi sursa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<