a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii, neoplaziilor, schizofreniei si SIDA, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
Conform art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Asadar, o persoana care beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul II si-a pierdut total capacitatea e munca, pastrandu-si doar capacitatea de autoingrijire. Potrivit OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, persoana fizica autorizata este definita ca fiind persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Or, pierzandu-si total capacitatea de munca, un pensionar de invaliditate de gradul II nu poate presta activitate nici in calitate de persoana fizica autorizata.
In plus, art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 stabileste expres categoriile de pensionari, care pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, respectiv:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
Observam ca printre acestia nu se regasesc si pensionarii de invaliditate de gradul II.