Conform studiilor realizate de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu brut a fost 6.405 lei, in luna iulie, cu 8 lei (-0,1%) mai mic fata de luna anterioara, in timp ce salariul mediu net a fost de 3.975 lei, in usoara scadere, respectiv cu doi lei (-0,1%) raportat pe perioada de referinta.
Precizam si ca valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), de 9.549 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.273 lei).
In iulie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Cele mai importante majorari ale salariului mediu net - in ce domenii au fost?
Cele mai semnificative majorari ale castigului salarial mediu net, la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2, s-au inregistrat dupa cum urmeaza: in depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi (+6,6%), in activitati de servicii anexe extractiei, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea articolelor de imbracaminte, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, agricultura, vanatoare si servicii anexe, transporturi aeriene, alte activitati extractive (intre 4% si 6%); in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea bauturilor, fabricarea produselor textile, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii) - intre 2% si 4%, conform
INS.
Scaderi importante ale castigului salarial mediu net au fost consemnate in activitatile de editare (-14,2%), fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, captarea, tratarea si distributia apei, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea produselor din tutun (intre 4% si 7%) si in extractia minereurilor metalifere, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de spectacole, culturale si recreative, colectarea si epurarea apelor uzate (intre 1,5% si 4%).
In ceea ce priveste sectorul bugetar, s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in: invatamant (-6,6%, in principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), in administratia publica (-1,5%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-1%).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<