Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 92 lei fata de luna precedenta

Isabela Alexe
Isabela Alexe
12 Mai 2020
12 Mai 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
castig salarial mediu netcrestere salariuscadere salariu mediu net
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Institutul National de Statistica indica o crestere a salariului mediu nominal net de pana la 3.294 lei in luna martie a acestui an, in crestere cu 2,9% (92 de lei) fata de luna precedenta si cu 7,1% comparativ cu martie 2019.
 
Conform datelor INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 8.289 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 1.605 lei.
De asemenea, in luna martie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.386 lei, cu 143 de lei (+2,7%) mai mare decat in februarie 2020.
 
Conform noului raport INS, citat de Mediafax, in luna martie a acestui an, in cele mai multe activitati din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
 
Cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
 
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 20,9% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 18,3% in fabricarea produselor din tutun; intre 9,0% si 15,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea bauturilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), extractia minereurilor metalifere; intre 5,0% si 8,0% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor).
In plus, se remarca faptul ca scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2020 au fost cauzate de intreruperi ale activitatii, intrarea in somaj tehnic, nerealizari de productie ori incasari mai mici (in functie de contracte/proiecte) in unele activitati economice.

Totodata,  scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate si de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
 
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-2,2%), respectiv administratie publica (-0,4%). In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a fost in usoara crestere (+0,4%) comparativ cu luna precedenta.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]