Cheltuielile efectuate de angajatori pentru plata taxelor de facultate, masterat, doctorat pot fi considerate cheltuieli cu formarea profesionala a personalului angajat sau aceste sume trebuie considerate elemente similare veniturilor din salarii si trebuie tratate ca atare, respectiv impozitate ca orice venit de natura salariala?
Raspuns:
Conform art. 4 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 republicata, formarea profesionala a adultilor reprezinta formarea profesionala initiala si/sau continua organizata prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant.
Rezulta ca exista doua forme ale formarii profesionale:
- formarea profesionala prin sistemul national de invatamant;
- formarea profesionala in afara sistemului national de invatamant;
Sistemul national de invatamant este alcatuit conform art. 15 din Legea nr. 84/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, din ansamblul unitatilor si institutiilor de invatamant de diferite tipuri, niveluri si forme de organizare a activitatii de instruire si educare si cuprinde atat unitati si institutii de invatamant de stat cat si unitati particulare. Acestea sunt grupate in unitati de invatamant prescolar, primar, secundar, postliceal si invatamant superior, univeristar si postuniversitar.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
In conformitate cu art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal cheltuielile pentru formarea si perfectionarea profesionala a personalului angajat sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit.
In completarea acestei prevederi, articolul 34 din O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca societatile comerciale, companiile si societatile nationale, unitatile cooperatiste, regiile autonome si alte institutii pot efectua cheltuieli pentru formarea profesionala a salariatilor, cheltuieli care se deduc, dupa caz, din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit.
Prin urmare, se deduc cheltuielile pentru formarea profesionala a salariatilor nu si cheltuielile efectuate de catre angajatori cu plata taxelor angajatilor pentru facultate sau masterat intrucat acestea nu pot fi considerate cheltuieli cu formarea profesionala a personalului angajat fiind realizate prin unitati care fac parte din sistemul national de invatamant.
Daca aceste taxe sunt platite de catre angajator, sumele achitate constituie pentru salariat avantaj in natura, fapt pentru care trebuie considerate elemente similare veniturilor din salarii si trebuie tratate ca atare, respectiv impozitate ca orice alt venit de natura salariala.