Guvernul a suplimentat cu 8.000 numarul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania

piata fortei de muncaforta de munca romaniamunca in strainatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a aprobat, in data de 2.08.2018, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania (4.000 permanenti si 4.000 detasati).

Prin Hotararea Guvernului nr. 946/2017, contingentul pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania, stabilit initial pentru anul 2018, a fost de 7.000, din care: 4.000 lucratori permanenti, 1.200 lucratori detasati, 700 lucratori ICT (persoane transferate in cadrul aceleiasi companii), 500 lucratori inalt calificati, 400 lucratori sezonieri, 100 lucratori stagiari si 100 lucratori transfrontalieri.

Decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptata dupa ce, in anul 2018, s-a observat o crestere cu peste 50% a numarului de avize de munca eliberate (numarul avizelor de angajare pentru lucratori permanenti eliberate in 2018 s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului 2017). Raportat la numarul cererilor de eliberare a avizelor de munca depuse in primele luni ale anului, s-a constatat ca acestea au crescut cu 55%, in perioada 01.01. – 03.05.2018.

Totodata, din datele centralizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, a rezultat ca din totalul locurilor de munca vacante inregistrate in primul trimestru al anului 2018, care au fost puse la dispozitia persoanelor aflate in cautare de loc de munca aflate in evidentele acestei institutii, 31.464  au fost declarate in mod repetat de catre angajatori ca fiind neocupate.

Inspectoratul General pentru Imigrari a transmis Ministerului Muncii si Justitiei Sociale ca la inceputul lunii iulie erau deja eliberate aproximativ 3.000 de avize de angajare pentru lucratori permanenti, iar contingentul de avize de detasare era epuizat. In contextul in care, la acea vreme, erau inca 204 cereri de eliberare in curs de solutionare si Inspectoratul General pentru Imigrari asemnalat faptul ca a primit o serie de solicitari din partea mai multor companii care deruleaza, in principal, proiecte de dezvoltare imobiliara, Guvernul a decis majorarea numarului de lucratori permanenti de la 4.000 la 8.000 si a celor detasati de la 1.200 la 5.200.


Potrivit datelor inregistrate de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, pana in luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detasare, cele mai multe pentru cetateni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) si Moldova (181).

Din datele Inspectiei Muncii rezulta ca sunt activi 17.089 de salariati cetateni straini non UE-SEE, cei mai multi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) si Vietnam (1.554). Principalele domenii de activitate in care lucreaza cetatenii non UE-SEE in Romania sunt: restaurante, constructia de nave si structuri plutitoare, comert cu ridicata imbracaminte si incaltaminte si lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale.



Sursa: Ministerul Muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
piata fortei de muncaforta de munca romaniamunca in strainatate

Data aparitiei: 06 August 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul a suplimentat cu 8.000 numarul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]