Ce inseamna munca la negru
Munca la negru sau munca nedeclarata se refera la prestarea unei activitati fara un contract de munca legal inregistrat. Art. 15 din Codul Muncii precizeaza faptul ca, „este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute, incheierea unui contract individual de munca in scopul prestarii unei munci sau a unei activitati ilicite ori imorale.”
De asemenea, conform prevederilor art 15^1 din Codul Muncii, munca la negru include urmatoarele situatii:
- Angajarea unei persoane fara contract scris. Aceasta se intampla atunci cand un angajator permite unei persoane sa inceapa lucrul fara a avea un contract individual de munca semnat. Contractul trebuie sa fie incheiat si semnat cel tarziu in ziua precedenta inceperii activitatii.
- Neraportarea angajarii in sistemul oficial. Aceasta situatie apare atunci cand angajatorul nu inregistreaza noul angajat in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL). Conform legii, inregistrarea trebuie facuta cel mai tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii angajatului.
- Munca in timpul suspendarii contractului. Aceasta situatie implica primirea la munca a unui salariat in perioada in care contractul individual de munca al acestuia este suspendat.
- Munca in afara programului stabilit pentru contracte part-time. Daca angajatorul permite sau solicita unui angajat cu contract part-time sa lucreze in afara orelor stabilite in contractul individual de munca, aceasta practica este considerata munca la negru.
Toate aceste practici sunt ilegale si constituie forme de evaziune fiscala si incalcare a drepturilor angajatilor.
Dezavantajele muncii la negru pentru angajati si angajatori
Munca la negru prezinta numeroase dezavantaje atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Pentru persoanele care accesta sa lucreze la negru, cel mai mare risc este lipsa drepturilor si protectiei legale. Fara un contract de munca, acestia nu beneficiaza de asigurari sociale de sanatate sau de pensie si nu au acces la concedii medicale sau de odihna platite. De asemenea, in caz de conflicte de munca sau concediere abuziva, angajatul nu poate apela la instantele competente pentru a-si apara drepturile.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pentru angajatori, munca la negru aduce riscul unor sanctiuni financiare severe si, in plus, sistarea activitatii. De asemenea, angajatorii care folosesc munca la negru isi afecteaza serios reputatia.
Pe langa aspectele financiare si legale, ambele parti pierd stabilitate pe termen lung. Lipsa contributiilor la bugetul de stat si evaziunea fiscala submineaza atat dezvoltarea companiei, cat si a economiei in ansamblu, iar angajatorii se expun la o forta de munca instabila si nemotivata.
Practici care sunt considerate munca la negru
Munca la negru imbraca diverse forme, de la cele evidente (munca fara un contract legal in forma scrisa si celelalte practici enumerate mai sus) pana la practici subtile care pot parea inofensive la prima vedere.
Iata cateva exemple de cazuri concrete de prestare a unei munci ilegale (munca la negru):
- Prestarea de activitati in perioada de proba fara incheierea unui contract de munca. Orice salariat care este in perioada de proba trebuie sa aiba semnat un contract de munca. In timpul perioadei de proba, atat salariatul, cat si angajatorul pot renunta la colaborare, fara sa fie nevoie de preaviz sau alte formalitati complicate.
- Angajarea minorilor fara respectarea conditiilor legale. Primirea la munca a persoanelor sub 18 ani fara respectarea conditiilor speciale pentru minori constituie munca la negru. Tinerii intre 16-18 ani pot fi angajati cu contract de munca doar cu acordul parintilor/tutorilor legali.
- Depasirea timpului legal de munca, fara evidentierea si compensarea corespunzatoare. In cazul in care angajatorul solicita prestarea de ore suplimentare, fara sa le compenseze conform legii, acesta poate fi acuzat de munca la negru si sanctionat corespunzator.
- Angajarea strainilor fara permis de munca. Primirea la munca a cetatenilor straini care nu au dreptul legal de a munci in tara este munca la negru.
- Munca ziliera sau munca ocazionala nedeclarata. Acest tip de munca este mai des intalnita in sectorul constructiilor si agriculturii, insa este important de stiut ca orice prestare de munca ocazionala sau sezoniera fara forme legale este considerata munca la negru.
- Munca „la gri” sau munca subdeclarata. Aceasta implica plata unui salariu net mai mare decat cel declarat in contractul de munca si in declaratiile fiscale privind impozitul pe venit.
Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! - Nici nu stiai ca ai asemenea drepturi!
Lucrarea iti prezinta si explica detaliat toate drepturile pe care le ai ca angajat, abordand o multime de subiecte de mare interes, inclusiv concedii, situatii cand nu poti fi concediat, plati compensatorii, hartuire si multe altele!
Comanda ACUM Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau!<<<<
Munca nedeclarata - sanctiuni pentru angajatori si angajati
O.U.G. nr. 53/2017 a introdus noi reglementari cu privire la sanctiunile aplicate muncii la negru. Mai exact, inainte de intrarea in vigoare a acestui act normativ, angajarea a mai mult de 5 persoane fara contract de munca era considerata infractiune si era pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Dupa modificarea Codului Muncii cu prevederile acestei ordonante, munca la negru nu mai este considerata infractiune, ci este tratata doar ca o contraventie. Sanctiunile contraventionale pentru munca la negru sunt stabilite in art. 260 din Codul Muncii!
ATENTIE!
Ramane infractiune angajarea unei persoane aflate in sedere ilegala in Romania, stiind ca este victima a traficului de persoane. Pedeapsa pentru aceasta infractiune este de inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
De asemenea, in cazul in care angajatorul a primit amenda pentru angajarea fara forme legale, el nu poate relua activitatea decat dupa achitarea amenzii contraventionale si remedierea deficientelor . Reluarea activitatii fara respectarea acestor conditii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
Ce amenzi risca angajatorii pentru munca la negru
Sanctiunile aplicate unui angajator pentru primirea la munca a unei persoane fara forme legale sunt urmatoarele:
1. Amenda de 20.000 lei per persoana, fara a depasi limita maxima cumulata de 200.000 lei:
- In cazul angajarii unei persoane fara contract individual de munca
- Pentru neinregistrarea contractului in REVISAL inainte de inceperea activitatii
- Primirea la munca a unui angajat cu contract suspendat
2. Amenda intre 10.000 -15.000 lei per persoana, fara a depasi limita maxima cumulata de 200.000 lei – pentru munca in afara programului stabilit pentru contracte part-time.
3. Amenda intre 8.000 - 10.000 lei per persoana, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei - pentru acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata a salariului si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale (asa zisa „munca la gri”)
De asemenea, intarzierea platii salariului mai mult de o luna, de la data de plata a salariului stabilita in contractul de munca se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul, cu exceptia situatiei in care angajatorul se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare. (Aceasta prevedere a fost introdusa prin OUG 117/2021)
IMPORTANT DE STIUT!
- Angajatorul poate beneficia de o reducere de 50% a amenzii daca o achita in termen de 48 de ore de la incheierea sau comunicarea procesului-verbal.
- Inspectorul de munca are obligatia sa mentioneze posibilitatea reducerii amenzii in procesul-verbal.
Ca sanctiune complementara, inspectorii ITM pot decide sistarea activitatii locului de munca pana la remedierea deficientelor care au dus la sistarea activitatii. Aceasta remediere implica:
- incheierea contractului individual de munca si inregistrarea acestuia in REVISAL
- incetarea suspendarii contractului (daca este cazul)
- prezentarea documentelor care dovedesc plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit pentru veniturile salariale datorate angajatului pentru perioada de munca nedeclarata
Ce sanctiuni risca angajatii care practica munca la negru
Pentru descurajarea acestei practici, autoritatile din Romania au stabilit amenzi si pentru angajatii care accepta sa presteze o munca fara contract. Sanctiunea in acest caz este intre 500 lei si 1.000 lei.
Cum poate fi reclamata munca la negru
Persoanele care cunosc sau sunt victime ale muncii la negru pot depune o plangere la Inspectia Muncii, fie la inspectoratele teritoriale de munca (ITM), fie online pe site-ul Inspectiei Muncii. Plangerea poate fi anonima, iar autoritatile sunt obligate sa investigheze cazul si sa raspunda in termen de 30 de zile de la data primirii solicitarii.
De asemenea, reclamatia poate fi realizata si telefonic sau transmisa pe email sau posta. Sesizarea trebuie sa includa toate detaliile relevante despre angajator si situatia de munca nedeclarata.