Prin urmare, veti calcula sporul de vechime in conditiile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
Spre exemplu, contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 – 2010 in vigoare pana la data de 31 decembrie 2010 prevedea la art. 41 alin. (3), printre sporurile minime ce se acordau in baza acestui contract si sporul pentru vechime in munca de minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza. Asadar, sporul pentru vechime in munca acordat in baza acestui contract se calcula la salariu de baza.
In perioada in care, salariatul beneficiaza de concediu fara plata, contractul individual de munca este suspendat, asa incat, in aceasta perioada, salariatul nu presteaza munca si nu beneficiaza de salariu.
In consecinta, in luna in care salariatul a beneficiat de zile de concediu fara plata veniturile salariale, inclusiv sporul de vechime, vor fi reduse corepunzator perioadei in care nu a prestat activitate.
Modalitatea de calcul al sporului de vechime nu este influentata, insa, suma repreprezentand sporul de vechime este mai mica raportata la perioada din luna in care salariatul a prestat activitate.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz