Sporul de vechime: este obligatoriu sa acordati minimum 5 la suta

26 Ianuarie 2011
26 Ianuarie 2011
spor de vehimecontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este intr-adevar obligatorie acordarea sporului de vechime? Daca da, el se refera la vechimea totala in munca sau doar la vechimea la angajatorul care urmeaza sa il acorde? Si, mai ales, cum stabilim transele in interiorul limitelor legale?

 Trebuie stiut inca de la inceput faptul ca, asa cum stabileste art.16 alin. (3) din Codul muncii, „munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca”.
In aceste conditii se certifica faptul ca, prin vechime in munca se intelege totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in temeiul unui contract individual de munca. Evident, acest lucru inseamna ca sporul de vechime se acorda pentru toate aceste perioade si nu doar pentru perioada in care salariatul a lucrat in cadrul societatii dvs, cea care urmeaza sa ii acorde sporul.

 Este clar, totusi, ca, daca angajatorul doreste, poate acorda salariatilor si un spor pentru vechime neintrerupta in cadrul societatii. Acest spor particular, insa, se diferentiaza de sporul pentru vechime in munca.
Prin urmare, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor sporul de vechime, luand in calcul intreaga perioada lucrata de acestia in temeiul unui contract individual de munca.
Conform lefii, angajatoriul are obligatia de a acorda drept spor pentru vechime in munca minimum de 5%, pentru 3 ani vechime, si maximum de 25%, la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza.

Legea lasa la latitudinea angajatorului procedura de esalonare, astfel incat cuantumul sporului sa fie echitabil.

De exemplu, puteti majora cu un punct cuantumul sporului de vechime pentru salariatii care au o vechime de peste 7 ani. Veti avea un spor de 6% la o vechime de 7 ani, un spor de 7% la o vechime de 10 ani, un spor de 8% la o vechime de 12 ani, etc. Este insa foarte important ca aceasta procedura sa fie usor de inteles si, mai ales, de verificat.

Atentie: Daca va raportati la salariul minim pe economie nu puteti sustine ca vechimea in munca este cuprinsa in salariu daca la valoarea salariului minim nu adaugati sporul pentru vechime in munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]