Sporul de vechime: este obligatoriu sa acordati minimum 5 la suta

spor de vehimecontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este intr-adevar obligatorie acordarea sporului de vechime? Daca da, el se refera la vechimea totala in munca sau doar la vechimea la angajatorul care urmeaza sa il acorde? Si, mai ales, cum stabilim transele in interiorul limitelor legale?

 Trebuie stiut inca de la inceput faptul ca, asa cum stabileste art.16 alin. (3) din Codul muncii, „munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca”.
In aceste conditii se certifica faptul ca, prin vechime in munca se intelege totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in temeiul unui contract individual de munca. Evident, acest lucru inseamna ca sporul de vechime se acorda pentru toate aceste perioade si nu doar pentru perioada in care salariatul a lucrat in cadrul societatii dvs, cea care urmeaza sa ii acorde sporul.

 Este clar, totusi, ca, daca angajatorul doreste, poate acorda salariatilor si un spor pentru vechime neintrerupta in cadrul societatii. Acest spor particular, insa, se diferentiaza de sporul pentru vechime in munca.
Prin urmare, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor sporul de vechime, luand in calcul intreaga perioada lucrata de acestia in temeiul unui contract individual de munca.
Conform lefii, angajatoriul are obligatia de a acorda drept spor pentru vechime in munca minimum de 5%, pentru 3 ani vechime, si maximum de 25%, la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza.

Legea lasa la latitudinea angajatorului procedura de esalonare, astfel incat cuantumul sporului sa fie echitabil.

De exemplu, puteti majora cu un punct cuantumul sporului de vechime pentru salariatii care au o vechime de peste 7 ani. Veti avea un spor de 6% la o vechime de 7 ani, un spor de 7% la o vechime de 10 ani, un spor de 8% la o vechime de 12 ani, etc. Este insa foarte important ca aceasta procedura sa fie usor de inteles si, mai ales, de verificat.

Atentie: Daca va raportati la salariul minim pe economie nu puteti sustine ca vechimea in munca este cuprinsa in salariu daca la valoarea salariului minim nu adaugati sporul pentru vechime in munca.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor de vehimecontributii

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporul de vechime: este obligatoriu sa acordati minimum 5 la suta Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]