Angajat caruia ii expira perioada de proba la 31.08.2010 (ultima zi din perioada de proba pentru functie de conducere), societatea il notifica potrivit art. 31 alin. 4 indice 1, angajatul trimite certificat de concediu medical pentru 31.08.2010.
Intrebarea este: certificatul de concediu primit de societate anuleaza notificarea de incetare CIM in perioada de proba? Daca da, ce recomandati ca si solutie alternativa?
Raspuns:
Conform art. 31 alin. (41) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
Prin urmare, perioada de proba constituie o clauza de dezicere consacrata legal, care, inserata in contractul individual de munca, foloseste ambelor parti, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.
Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, dar nu mai tarziu de acest moment, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul, atunci cand inteleg sa iasa unilateral din contract in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz. Astfel, prevalandu-se de existenta clauzei de dezicere, angajatorul concediaza pe salariat fara o motivare anume si fara preaviz, insa notificarea, comunicata de catre angajator angajatului, trebuie sa imbrace forma scrisa, ceruta „ad validitatem”.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul HR-istului
Potrivit art. 79 alin. (6) din Codul muncii in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
In cazul incetarii contractului individual de munca conform prevederilor art. 31 alin. (41) din Codul muncii nu se acorda preaviz. In consecinta, notificarea transmisa salariatului isi produce efectele chiar daca acesta a intrat in incapacitate temporara de munca. In ceea ce priveste plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, salariatul trebuie sa se adreseze casei de sanatate la care este arondat.