Diminuarea salariului: cum se va calcula indemnizatia de concediu de odihna, in acest context

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Noiembrie 2016
18 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
indemnizatie concediu odihnaconcediu odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inca de la inceput, trebuie mentionat ca, in ceea ce priveste indemnizatia de concediu de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

 
 
Aceste aspecte sunt reglementate de art. 150 alin. (1) din Codul muncii, iar alin. (2) stabileste ca indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul.
 


 
Asadar, ce se petrece daca salariatului i-a fost diminuat salariul? Cum se va calcula indemnizatia de concediu de odihna?


 
 
"Se diminueaza salariul de incadrare in luna noiembrie. Pana la data diminuarii salariului nu s-a efectuat integral concediul de odihna pe anul 2015 si partial din cel pe anul 2016. Va rugam sa precizati care este modul de calcul al indemnizatiei de concediu pentru zilele aferente anului 2015 si anului 2016 ( ianuarie - octombrie), in conditiile diminuarii salariului de incadrare", intrebare extrasa din cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro


 
 
In acest context, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu.


 
 
Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.


 
 
Asadar, mentionam ca media zilnica se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 3 luni si numarul de zile lucrate, asa cum am specificat si mai sus.

 
 
Exemplu: daca indemnizatia pentru concediu de odihna se achita in luna noiembrie, media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din lunile octombrie, septembrie si august se va stabili pe baza veniturilor realizate si a zilelor lucrate in aceasta perioada. 


 
 
ATENTIE: daca se diminueaza salariul incepand cu luna noiembrie si salariatul va solicita concediu de odihna in luna decembrie, indemnizatia va fi diminuata. Asadar, se vor lua in calcul veniturile din luna noiembrie, octombrie si septembrie. 
 
 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]