Astfel, judecatorii au ajuns la concluzia ca este posibil ca decizia de concediere sa fie revocata de catre angajator, atat timp cat decizia nu a fost comunicata angajatului cu pricina.
"In conditiile in care nu exista o norma speciala (adica o prevedere din legislatia muncii - n.red.) care sa confere caracter irevocabil deciziei de concediere de la data emiterii, aceasta poate fi revocata, dar numai pana la momentul comunicarii, intrucat, de la acel moment, isi produce efectele manifestarea de vointa a angajatorului privind incetarea raportului juridic de munca", potrivit deciziei mentionate.
Poate fi necesar un nou raport de munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Conform Art. 77 din Codul Muncii: „Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului”, tocmai de aceea se iau masuri imediate. In unele cazuri, atat angajatul cat si angajatorul sunt de parere ca nu mai doresc sa colaboreze, iar in acest sens va fi respectata legislatia in vigoare. Dar lucrurile nu stau intotdeauna asa, exista si exceptii.
Chiar si in cazul unei persoane care a fost angajate si i s-a comunicat deja acest lucru, inca mai este cale de intoarcere. In acest context, daca angajatorul si angajatul au ajuns la un acord, chiar daca celui din urma ii fusese deja comunicata decizia de concediere, colaborarea poate continua, dar exista o conditie. Pentru ca salariatul sa isi continue activitatea la locul de munca, este necesara intocmirea unui raport de munca, dat fiind faptul ca acesta fusese, practic, eliberat din functie. Vechiul raport de munca nu mai este valabil, tocmai de aceea trebuie intocmit unul nou, altfel se poate considera ca salariatul lucreaza ilegal, adica "la negru".
Aceasta situatie nu avantajeaza pe nimeni, angajatul nu va beneficia de facilitatile cuvenite, iar angajatorul poate fi aspru sanctionat.
Este demn de mentionat ca decizia inaltei Curti este OLBIGATORIE pentru toate instantele din tara, avand in vedere ca a fost deja publicata in Monitorul Oficial.
Exista si alte situatii, in care angajatorii nu pot dispune concedierea angajatilor. De exemplu, in cazul angajatului aflat in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani. Aceste reguli sunt impuse de Codul Muncii, de OUG 96 din 2003 si nu numai.
Este interzisa concedierea salariatilor, pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale. Citeste mai multe situatii aici.