Tocmai ai fost concediat? Pana cand se poate razgandi angajatorul

Mara Dobrin
Mara Dobrin
04 Octombrie 2016
04 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediereconcediere nelegaladecizia de concediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cu siguranta cei care se afla in situatia de a fi concediati ar dori sa stie ce se poate face in acest caz si daca angajatorul poate reveni asupra deciziei. Raspunsul este unul afirmativ, conform deciziei ICCJ nr. 18 din 13 iunie 2016, a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, publicata in Monitorul Oficial la data de 30 septembrie 2016.

Astfel, judecatorii au ajuns la concluzia ca este posibil ca decizia de concediere sa fie revocata de catre angajator, atat timp cat decizia nu a fost comunicata angajatului cu pricina.


"In conditiile in care nu exista o norma speciala (adica o prevedere din legislatia muncii - n.red.) care sa confere caracter irevocabil deciziei de concediere de la data emiterii, aceasta poate fi revocata, dar numai pana la momentul comunicarii, intrucat, de la acel moment, isi produce efectele manifestarea de vointa a angajatorului privind incetarea raportului juridic de munca", potrivit deciziei mentionate.


Poate fi necesar un nou raport de munca


Conform Art. 77 din Codul Muncii: „Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului”, tocmai de aceea se iau masuri imediate. In unele cazuri, atat angajatul cat si angajatorul sunt de parere ca nu mai doresc sa colaboreze, iar in acest sens va fi respectata legislatia in vigoare. Dar lucrurile nu stau intotdeauna asa, exista si exceptii.

Chiar si in cazul unei persoane care a fost angajate si i s-a comunicat deja acest lucru, inca mai este cale de intoarcere. In acest context, daca angajatorul si angajatul au ajuns la un acord, chiar daca celui din urma ii fusese deja comunicata decizia de concediere, colaborarea poate continua, dar exista o conditie. Pentru ca salariatul sa isi continue activitatea la locul de munca, este necesara intocmirea unui raport de munca, dat fiind faptul ca acesta fusese, practic, eliberat din functie. Vechiul raport de munca nu mai este valabil, tocmai de aceea trebuie intocmit unul nou, altfel se poate considera ca salariatul lucreaza ilegal, adica "la negru".

Aceasta situatie nu avantajeaza pe nimeni, angajatul nu va beneficia de facilitatile cuvenite, iar angajatorul poate fi aspru sanctionat.

Este demn de mentionat ca  decizia inaltei Curti este OLBIGATORIE pentru toate instantele din tara, avand in vedere ca a fost deja publicata in Monitorul Oficial.

Exista si alte situatii, in care angajatorii nu pot dispune concedierea angajatilor. De exemplu, in cazul angajatului aflat in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani. Aceste reguli sunt impuse de Codul Muncii, de OUG 96 din 2003 si nu numai.

Este interzisa concedierea salariatilor, pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale. Citeste mai multe situatii aici.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]