Initierea negocierii contractului colectiv de munca. Inspectia Muncii ii va verifica pe angajatori, amenzile urca pana la 10.000 de lei

negociere contract colectiv de munca 2017amenzi angajatori negociere contract colectivlegea 622011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De la 1 ianuarie 2018 Codul fiscal a suferit modificari importante, in contextul in care contributiile sociale au trecut de la angajator, la angajat.

De asemenea s-a majorat salariul minim brut, asa ca angajatorii trebuia sa aplice aceste masuri, tot incepand cu prima zi a lui 2018.

IMPORTANT!

In perioada 20 noiembrie 20 decembrie 2017 toti angajatorii, indiferent de numarul salariatilor, au avut obligatia initierii negocierii contractului colectiv de munca.


In acest context, angajatorii romani au fost nevoiti sa initieze negocieri colective pentru a respecta norma de a trece contributiile sociale catre salariati.

Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie, contributiile sociale au trecut in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.

Iata cateva informatii / resurse / probleme pe aceasta tema care sunt tratate pe larg in Consilierul Codul muncii >>>


Inspectia Muncii ii verifica pe angajatori, in vedea aplicarii art. 129 din Legea nr. 62/ 2011


Legea nr. 62/ 2011 a dialogului social referitoare la initierea negocierii colective trebuia aplicata de angajatori pana la data de 20 decembrie, iar Inspectia Muncii ii va verifica pe acestia, conform Profit.ro.

OUG 82.2017 s-a aplicat si in cazul firmelor cu mai putin de 21 de angajati. Acestia erau obligati sa initieze negocierea contractelor colectiva de munca



Potrivit art. 221 alin. (1) din Codul muncii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, in unitatile in care exista mai mult de 20 de salariati. Or, Ordonanta nr. 82/2017 se aplica si in unitatile mici. De altfel, in preambulul Ordonantei se prevede ca "Avand in vedere ca legislatia nationala obliga la initierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariati, prin prezenta ordonanta de urgenta se asigura cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numarul de salariati.


ATENTIE! Amenzile sunt cuprinse intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, asa ca angajatorii care nu au respectat legislatia in vigoare vor fi aspru sanctionati.


Dar daca nu negociem?
 
Sanctiunea aplicabila neindeplinirii acestei obligatii nu este cuprinsa in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2017. Ea va fi cea prevazuta in Legea nr. 62/2011, art. 217 alin. (1) lit. b), anume amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei. Acesta este punctul de vedere al inspectoratelor teritoriale de munca, desi textul care sanctioneaza contraventia prevede refuzul de a incepe negocierea contractului colectiv or, in cazul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2017 nu este vorba de  a refuza negocierea, ci de a nu o initia, si nu e vorba numai despre contractul colectiv de munca ci si despre acte aditionale la acesta.
 
Pentru a preintampina aplicarea acestei amenzi, angajatorul va trebui sa fie pregatit sa probeze faptul ca a initiat negocierea. Atentie, nu trebuie probat ca s-a incheiat efectiv un contract colectiv de munca sau un act aditional la acesta, nici macar ca s-a realizat o negociere, ci numai ca angajatorul si-a exprimat disponibilitatea de a negocia...citeste mai multe despre negocierea colectiva aici >>>



 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
negociere contract colectiv de munca 2017amenzi angajatori negociere contract colectivlegea 622011

Data aparitiei: 08 Ianuarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Initierea negocierii contractului colectiv de munca. Inspectia Muncii ii va verifica pe angajatori, amenzile urca pana la 10.000 de lei Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]