Cum se procedeaza cand durata concediului medical al unui angajat depaseste 183 de zile

Mara Dobrin
Mara Dobrin
08 Noiembrie 2016
08 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu medical 183 ziledurata concediu medicalcand se poate prelungi concediul medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform legislatiei in vigoare, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.

 
 
 
Acest lucru este prevazut de art. 13 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale. 


 
 
In acest sens, vom raspunde unor intrebari din PortalCodulMuncii.ro: "Avem un salariat care a prezentat concediu medical pentru perioada de timp de 183 zile, cod indemnizatie 01, cod diagnostic initial 653 "Dorsalgii" si apoi 651 "Alte atingeri ale discurilor intervertebrale". Dupa a 91 zi certificatele au fost vizate de medicul expert al asigurarilor sociale si primeste concediu medical "in continuare" pentru perioada 06.09.2016 - 30.09.2016. Acest concediu medical este corect acordat si putem sa-l platim, daca da ve rugam se ne indicati in baza carui articol din legea sanatatii".

 

 
Dupa cum am mentionat mai sus, durata maxima a concediului pentru incapacitate temporara de munca este de maxim 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.

 
 
Alin. (2) din OUG 158/2005 al aceluiasi articol stabileste ca, incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

 
 
In ce situatii se poate prelungi durata concediului medical mai mult de 183 de zile?

 
 
Exceptie de la aceasta regula o fac, asa cum era de asteptat, situatiile medicale grave. In acest context, isi pot prelungi concediul medical cei care se confrunta cu probleme de sanatate ca: tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale; uberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

 
 
 
In acest context, concediul medical pentru incapacitate temporara de munca poate fi prelungit peste 183 de zile numai daca se incadreaza in situatiile de exceptie prevazute mai sus.

 
 
Pentru a afla mai multe despre prelungirea concediului medical citeste PortalCodulMuncii
 
 

 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]