Dar mare atentie la faptul ca Legea nr. 319 din 2006 prevede in mod clar ca fiecare lucrator este obligat sa isi desfasoare activitatea, in conformitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.
Concret, angajatii trebuie sa sa utilizeze corect masinile, aparatura, uneltele, substantele periculoase, echipamentele de transport si alte mijloace de productie.
De asemenea, sunt obligati sa sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare.
Mai mult, le revine obligatia de a nu proceda la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor, instalatiilor tehnice si cladirilor, si sa utilizeze corect aceste dispozitive.
In acelasi timp, Legea nr. 319 din 2006 prevede si faptul ca salariatii sunt obligati sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Angajatii vor aduce la cunostinta conducatorului locului de munca si/ sau angajatorului accidentele suferite de propria persoana.
De asemenea, salariatii au obligatia de a coopera cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, atat timp cat este necesar, pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari, pentru protectia sanatatii si securitatii lucratorilor.
Salariatii sunt obligati sa coopereze si cu lucratorii desemnati si isi vor insusi prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora, prevederi si masuri pe care trebuie sa le respecte.
Nu in ultimul rand, legislatia in vigoare prevede faptul ca salariatii trebuie sa dea relatiile solicitate de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari.