Salariatul nu respecta fisa postului si expune la pericole alte persoane din unitate

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
15 Martie 2016
15 Martie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
fisa postuluiechipamentul individual de protectieaccident de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Exista si astfel de situatii, cand contabilul se decide sa schimbe o priza care nu mai functioneaza corect. Exista situatii in care secretara nu mai asteapta angajatul potrivit care sa ii mute un dulap si se decide sa se ocupe in mod personal si de alte sarcini care nu sunt conforme cu pregatirea si instruirea ei.

Dar mare atentie la faptul ca Legea nr. 319 din 2006 prevede in mod clar ca fiecare lucrator este obligat sa isi desfasoare activitatea, in conformitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.

Concret, angajatii trebuie sa sa utilizeze corect masinile, aparatura, uneltele, substantele periculoase, echipamentele de transport si alte mijloace de productie.

De asemenea, sunt obligati sa sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare.

Mai mult, le revine obligatia de a nu proceda la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor, instalatiilor tehnice si cladirilor, si sa utilizeze corect aceste dispozitive.

In acelasi timp, Legea nr. 319 din 2006 prevede si faptul ca salariatii sunt obligati sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie.

Angajatii vor aduce la cunostinta conducatorului locului de munca si/ sau angajatorului accidentele suferite de propria persoana.

De asemenea, salariatii au obligatia de a coopera cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, atat timp cat este necesar, pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari, pentru protectia sanatatii si securitatii lucratorilor.

Salariatii sunt obligati sa coopereze si cu lucratorii desemnati si isi vor insusi prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora, prevederi si masuri pe care trebuie sa le respecte.

Nu in ultimul rand, legislatia in vigoare prevede faptul ca salariatii trebuie sa dea relatiile solicitate de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari.


NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]