Tipuri de salarizare

salarizaresalariisalariul minim pe economie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salarizare - tipuri de salarizare

In calitate de angajator va trebui sa platiti salariatului un salariu lunar care sa satisfaca interesele ambelor parti, imbinand timpul de prezenta la lucru cu performantele si rezultatele obtinute. In definitiv, salariatul va fi mai eficient, iar angajatorul nu va avea decat de castigat daca sarcinile repartizate vor fi executate intr-un timp optim.

Veti putea folosi in functie de specificul activitatii urmatoarele forme de organizare a muncii si de salarizare:

salarizare in regie sau dupa timp

Salarizarea in regie sau dupa timpul lucrat presupune stabilirea salariului in functie de timpul efectiv lucrat, neputandu-se stabili o legatura directa intre munca prestata si rezultatele obtinute.

• salarizare in acord, care poate imbraca una din formele: in acord direct, in acord progresiv, in acord indirect, care la randul lor se pot aplica individual sau progresiv.

a) Salarizarea in acord direct presupune stabilirea salariului sub forma produsului dintre normele de timp pentru lucrarile, operatiile, activitatile, produsele executate si tariful pe unitate. Acordul poate fi individual sau progresiv. Acordul direct este modul de determinare al salariului in functie de posibilitatea, abilitatea si efortul angajatului. 

Puteti folosi mai multe variante de stimulare a salariatilor in functie de sistemul de salarizare ales:

- pentru executarea unui produs se poate stabili o durata de timp necesara realizarii, denumita norma de timp si un salariu sau tarif pe fiecare bucata pornind de la salariu de incadrare pe ora, plata efectuandu-se in functie de timpul  de lucru normat.

Sistemul este larg practicat in industria confectiilor, echipamentelor electronice, constructia de masini, utilaje si agregate.



Exemplu

Societatea comerciala PRODCOS S.R.L. are drept obiect de activitate producerea si ambalarea de produse cosmetice. Ambalarea in cutie de carton a 125 de produse finite necesita o durata de timp de realizare de 10 minute.

Salariul pe cutie ambalata va fi de 1 leu (RON). Salariatul A va trebui sa ambaleze intr-o ora cate 125 de produse finite, salariul fiind de 6 lei (RON) pe ora. In 8 ore de lucru, va trebui sa realizeze 48 de produse (6 cutii ambalate intr-o ora x 8 ore) si va primi un salariu de 48 lei (RON)/zi de lucru de 8 ore (6 lei (RON)/ora x 8 ore). Salariatul va primi salariul de incadrare (48 lei RON) daca executa numarul de produse (48) in timpul stabilit sau intr-un timp mai scurt.
Daca isi executa norma intr-un timp mai scurt, va putea parasi locul de munca, angajatorul facand economie de cheltuieli cu energia.

- pentru executarea unui produs se poate stabili o durata de timp necesara realizarii, denumita norma de timp si un salariu sau tarif pe fiecare bucata pornind de la salariu de incadrare pe ora, plata efectuandu-se in functie de numarul de produse executate. 

Exemplu

Societatea comerciala COMSTIC S.R.L., care are ca obiect de activitate prelucrarea sticlei si a oglinzilor, a realizarii vitraliilor si a gravurilor pe sticla si oglinda, usi si pereti din sticla securizata, primeste o comanda de vitralii slefuite si gravate de mica dimensiune pentru amenajarea unui hotel.

Pentru executarea fiecarui produs este necesara o durata de timp de realizare de 60 minute. Salariul pe produs va fi de 4,2 lei (RON). Salariatul A va trebui sa realizeze cel putin 1 produs intr-o ora, salariul fiind de 4,2 lei (RON) pe ora.
Un salariat in 8 ore de lucru va trebui sa realizeze 8 produse (1 produs/1 ora) si va primi un salariu de 33,6 lei (RON)/zi de lucru de 8 ore (4,2 lei (RON)/ora x 8 ore).

In cazul in care va realiza cu un produs mai mult in intervalul de lucru de 8 ore, salariatul va primi echivalentul salariului aferent numarului de produse executate, fiind interesat sa realizeze un numar cat mai mare.

 b) Salarizarea in acord global presupune repartizarea "bugetului" de salarii conducatorului echipei care lucreaza pentru realizarea unui produs si care este raspunzator de distribuirea salariilor potrivit sarcinilor fiecarui salariat. Se foloseste cu precadere in constructii, pe santierele navale, proiectare.

c) Salarizarea in acord progresiv presupune stimularea salariatilor pentru realizarea unui numar de produse cat mai mare, acestia fiind platiti mai bine pentru realizari mai bune. Se stabileste salariul progresiv in functie de realizari.

• salarizare pe baza de tarife sau cota procentuala din veniturile realizate

• salarizare prin cote procentuale

In acest caz, plata se va face in functie de vanzari de produse sau de servicii, cu
asigurarea salariului minim brut pe tara.

• alte forme de salarizare specifice unitatii

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizaresalariisalariul minim pe economie

Data aparitiei: 30 Martie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tipuri de salarizare Nota: 3.92 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]