Ce reprezinta salarizarea in acord? Ce lege reglementeaza aceasta notiune?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
03 Martie 2016
03 Martie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
salarizare in acordsalariu in acordcastigul salarial mediu pe economienSalariul minim pe economie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salarizarea in acord nu este reglementata in Codul Muncii, insa angajatorul o poate utiliza conform unor reguli extrem de clare.

De la bun inceput, mentionam faptul ca salarizarea in acord presupune acordarea unor adaosuri la salariu in functie de rezultate sau in functie de performante.

Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri.

Asa cum bine stim, angajatorul nu poate oferi salarii de baza prin CIM mai mici decat salariul de baza minim brut orar pe tara.

"Contractul individual de munca va cuprinde asadar salariul de baza brut lunar negociat care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut orar pe tara, urmand ca angajatorul sa includa la rubrica alte adaosuri, modul de stabilire al acestor bonusuri, particularizat spre exemplu, in functie de bugetul alocat si de rezultatele sau perfomantele in activitatea desfasurata in constructii de salariat si de echipa din care face parte).", precizeaza Consultant Fiscal Dani Cucu, pentru PortalContabilitate.ro.

Asadar, in cadrul contractului individual de munca vom avea salariul de baza brut lunar negociat in cuantum minim egal cu cel al salariului de baza minim brut orar pe tara iar la rubrica "Alte Adaosuri", angajatorul va mentiona modul de stabilire al celorlalte bonusuri.

Salariul minim pe economie in 2016 va ajunge la suma de 1250 de ron, la data de 1 mai 2016. Concret, salariatul va castiga cu 135 de lei mai mult decat in prezent. Salariul net va fi de 912 lei.

Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in prezenta hotarare de guvern, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.


Pentru anul 2016, castigul salarial mediu pe economie este de 2.681 lei.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]