● prin stabilirea unui salariu pe bucata/unitate (produs, lucrare, operatie etc.) in conditiile in care exista stabilita o anumita durata de timp pentru executarea acesteia;
● prin stabilirea unui salariu pe norma de timp necesara pentru executarea unei bucati/unitate de produs, lucrare sau operatie.
Cantitatea de produse sau volumul de lucrari sunt stabilite pe baza de norme de timp sau norme de productie.
Cele 67 de strategii anticriza prin care Departamentul Resurse Umane contribuie la reducerea costurilor in firma! Detalii aici >>>
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Cand salariul se stabileste pe bucata, se pleaca de la o norma de timp pe bucata si un salariu pe ora. Cand norma de timp pe o bucata este mai mica de o ora, se imparte salariul orar la numarul de bucati ce trebuie executate intr-o ora. Daca norma de timp este mai mare de o ora, se inmulteste salariul pe ora cu norma de timp exprimata in ore.
Astfel:
● 60 (minute pe ora) / timpul standard pe unitate = numarul de unitati executate pe ora;
● salariul orar / numarul de unitati executate pe ora = salariul platit pe bucata.
Salariatul este interesat sa creasca numarul de produse deoarece salariul lui este direct proportional cu numarul acestora.
Un muncitor calificat este incadrat cu un salariu de baza de 720 lei, reprezentand 4,24 lei pe ora, la un program complet de lucru de 170 de ore.
Norma de timp pe bucata este de 15 minute. Rezulta ca intr-o ora angajatul trebuie sa realizeze 4 piese, iar salariul pe bucata este de 1,06 lei/piesa. Daca muncitorul a realizat 800 de piese intr-o luna, el va incasa 848 lei; daca a realizat 700 de piese, va incasa 742 lei.
In cazul in care norma de timp este de 2,5 ore pe bucata, rezulta o norma de productie de 0,4 bucati pe ora. Salariul pe bucata va fi de 10,6 lei. Executia a 80 de piese va da dreptul obtinerii a 848 lei, in timp ce pentru executia a 90 de piese angajatul va incasa 954 lei.
Cele 67 de strategii anticriza prin care Departamentul Resurse Umane contribuie la reducerea costurilor in firma! Detalii aici >>>
In cazul stabilirii salariului pe unitatea de timp, calculul salariului se realizeaza pe baza timpului normat.
Terminarea lucrarii intr-un termen mai scurt ii da dreptul angajatului sa primeasca salariul stabilit pe norma. Angajatul va primi aceeasi suma convenita prin incadrare si va avea la dispozitie un timp liber mai mult sau mai putin, in functie de randamentul sau. Pe de alta parte, deoarece norma a fost realizata intr-o perioada mai mica de timp, angajatorul isi reduce costurile generale de intretinere, cu energia, incalzirea etc.
In cazul stabilirii salariului pe unitatea de timp, angajatul este interesat nu atat sa creasca numarul produselor, ci sa le realizeze pe cele normate intr-un timp cat mai scurt. Salarizarea in acord direct asigura plata angajatului in functie de eficienta sa, si nu de prezenta la munca.
Un exemplu de calcul si plata a salariului pe baza de norme de timp este cel intalnit in cazul soferilor. De exemplu, un sofer are de efectuat doua curse pe zi Bucuresti-Brasov, iar norma de timp este de 4 ore pe cursa. Soferul este incadrat cu un salariu unitar de 4,24 lei/ora (salariul minim brut garantat pentru un post de muncitor calificat, de la 1.01.2009), respectiv 16,94 lei/norma de 4 ore.
Realizarea celor doua curse intr-o zi intr-o perioada de timp de 6 ore ii asigura acestuia posibilitatea de a beneficia de 2 ore libere si totodata de a incasa salariul aferent celor doua norme de 4 ore.
Cele 67 de strategii anticriza prin care Departamentul Resurse Umane contribuie la reducerea costurilor in firma! Detalii aici >>>
Salarizarea in acord direct are urmatoarele avantaje:
- genereaza sentimentul de echitate;
- este un sistem puternic motivant pentru angajat, obiectivele fiind clare;
- conduce la cresterea productivitatii muncii;
- elimina nevoia de control, deci reduce cheltuielile administrative.
Ca dezavantaje, va atragem atentia asupra urmatoarelor aspecte:
- angajatul se poate solicita excesiv in dorinta de a castiga cat mai mult;
- cantitatea poate pune pe plan secund calitatea;
- salarizarea in acord direct impune o fundamentare riguroasa a nivelului salariului pe unitate de produs/operatie.
Sistemul de salarizare in acord direct are sanse mai mari de reusita in cadrul firmelor unde:
● calitatea produsului nu este critica, cantitatea fiind mai importanta;
● fluxul de munca constant poate fi mentinut;
● produsul muncii poate fi masurat usor.
Nu se recomanda introducerea sistemului de salarizare in acord direct in cazul in care:
- contributia individuala este dificil de cuantificat;
- schimbarile tehnologice sunt frecvente;
- calitatea este mai importanta decat cantitatea.
Mai multe strategii anticriza prin care Departamentul Resurse Umane contribuie la reducerea costurilor in firma gasiti aici >>>