Pontajul si programul de lucru: munca suplimentara si munca de noapte - specialistii explica

Pontajul si programul de lucrumunca suplimentaramunca de noapte
Pontajul si programul de lucru: munca suplimentara si munca de noapte - specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Orice angajator trebuie sa fie la curent cu toate modificarile legislative care tin de programul de lucru, pontajul, munca suplimentara, etc, pentru a le putea pune in aplicare in cadrul companiei sale. Codul Muncii prevede aspecte clare legate de munca de noapte sau cea suplimentara, de exemplu.

Aceste aspecte au fost adaugate si revizuite si in lucrarea Totul despre Pontaj si Programul de lucru, asa ca iti vom prezenta cateva aspecte esentiale, detalii AICI >>>

Conform art. 120 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
 
Art. 112 alin. (1) din cod prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
Conform acestor dispozitii legale, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal de 40 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara.
 
Angajatorul are obligatia sa tina evidenta timpului de lucru conform art. 119 din Codul muncii.
 
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber corespunzator orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
 
Daca salariatul a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala in cursul saptamanii de lucru de 5 zile (de luni pana vineri) si nu va beneficia de ziua libera in urmatoarele 30 de zile, are urmatoarele drepturi:
- salariul pentru ziua de munca;
- spor 100% pentru munca in zi de sarbatoare.
 
In consecinta, munca suplimentara mai intai se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile ceea ce inseamna ca se acorda o zi libera pentru fiecare 8 ore lucrate suplimentar si numai daca nu se acorda timp liber corespunzator se plateste ziua libera de lucru cu 75% deoarece numai daca compensarea cu timp liber corespunzator nu este posibila in urmatoarele 90 de zile, in luna urmatoare se plateste un spor la salariu de minimum 75%.

...poti citi mai multe despre munca suplimentara si reglementarea acesteia in lucrarea Totul despre pontaj si programul de lucru >>>


Munca de noapte este reglementata de art. 125: "Munca prestata intre orele 22,00 si 6,00 este considerata munca de noapte. (2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz: a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru; b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru. (3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal."


Norma de munca. Ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii


Aceasta este definita de art. 129 si exprima cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate. Norma de munca cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca.

Norma de munca se exprima, in functie de caracteristicile procesului de productie sau de alte activitati ce se normeaza, sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati, sunt reglementate de art. 130 din Codul Muncii.


Intrebari legate de programul de lucru, care pot aparea in cadrul oricarei companii:


1.“Cum trecem in REVISAL timpul de munca al unui salariat care lucreaza 12 cu 24 – program de zi, de noapte sau inegal?”

2. “Mai este valabila reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore pentru salariata care se intoarce din concediul pentru cresterea copilului inainte ca acesta sa implineasca 2 ani?”

3. “Cum pot fi corectate retroactiv erorile de inregistrare din pontaj? Care este cadrul legal?”



Raspunsul acestora le gasesti in lucrarea Totul despre Pontaj si Programul de lucru >>>


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Pontajul si programul de lucrumunca suplimentaramunca de noapte

Data aparitiei: 31 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pontajul si programul de lucru: munca suplimentara si munca de noapte - specialistii explica Nota: 3.55 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]